Booking.com predviđa najpopularnije vrsta putovanja u 2021. godini

Globalna pandemija preokrenula je sve planove putnika naglavačke u 2020. godini. Gledajući prema 2021. godini, utjecaj pandemije ne mijenja samo naš izbor odredišta, nego i vrstu putovanja na koja...

Globalna pandemija preokrenula je sve planove putnika naglavačke u 2020. godini. Gledajući prema 2021. godini, utjecaj pandemije ne mijenja samo naš izbor odredišta, nego i vrstu putovanja na koja ćemo najvjerojatnije ići. Puno se priča o novim trendovima te kako i koliko je pandemija promijenila ponašanje turista.

Tako se i Booking.com posvetio ovoj temi te je proveo neovisno istraživanje na uzorku odraslih osoba koje su bile na putovanju u proteklih 12 mjeseci ili ga planiraju u sljedećih 12 mjeseci. U istraživanju su sudjelovale 22.000 ispitanika, a koje nam otkriva najpopularnije vrsta putovanja u 2021. godini.

Prema Booking.comu u 2021. godini fokus će biti na solo putovanjima, opuštanju u luksuzu, putovanjima za povezivanje s voljenima, vikend putovanja te na gastronomiji.

Solo putovanja

Trend solo putovanja vjerojatno će dobiti još veći zamah u 2021. godini jer će žeđ za putovanjima blokirana pandemijom potaknuti putnike da se odvaže i otputuju nekamo sami. Booking.com-ovi podaci prije pandemije pokazivali su da samo 17% putnika planira solo putovanje, dok sada 30% globalnih putnika želi putovati sam. Isto vrijedi i za 25% putnika iz Hrvatske, koji ističuda će planirati solo putovanje u budućnosti.

Budući da 42% putnika (41% putnika iz Hrvatske)  kaže da želi više putovati u budućnosti kako bi nadoknadili izgubljeno iz 2020., to će ih svakako potaknuti da isplaniraju solo putovanje života kako bi se vratili u vanjski svijet, navodi se u istraživanju.

Opuštanje u luksuzu

Neočekivani prekid svih planova za putovanja mnogim je putnicima značio da je sama mogućnost putovanja luksuz, zapravo, 61% putnika izjavilo je da u budućnosti neće uzimati putovanja zdravo za gotovo. Isto smatra i 63% putnika iz Hrvatske.

Dok istraživanje pokazuje kako putnici i dalje imaju namjeru ponovno putovati, samo 13% globalnih putnika (8% putnika iz Hrvatske) sada planira luksuzan odmor (npr. u vili ili hotelu s 5 zvjezdica), dok većina (51%) planira opuštajuće putovanje kako bi pobjeglo od svakodnevice, što opuštanje čini pravim luksuzom za 2021. godinu.

Putovanja za povezivanje s voljenima 

U 2020. godini većina je putnika provela više vremena razdvojena od obitelji i prijatelja. Čak 61% globalnih putnika, a isto vrijedi za 70% putnika iz Hrvatske, planira buduće planove za putovanja iskoristiti kao priliku za posjet voljenima. Zapravo, 36%** putnika otkrilo je da je tijekom te razdvojenosti razgovor s obitelji i prijateljima o putovanjima bio jedno od glavnih nadahnuća za ponovna putovanja.

Vikend-putovanja

Mnogi se putnici boje da bi im se budući planovi ponovno mogli izjaloviti, pa će stoga postojati veća potražnja za kratkim putovanjima jer više od pola globalnih putnika (53%) i čak 67% putnika iz Hrvatske želi više kratkih putovanja u 2021. nego što su ih imali u 2019. kako bi maksimalno smanjili moguća razočaranja. Dodatnih 28% globalnih putnika (32% putnika iz Hrvatske) također otkriva da im je upravo vikend-putovanje želja za prvo putovanje nakon ukidanja ograničenja, što pokazuje koliko im je važna mogućnost bijega iz svakodnevice, čak i na samo nekoliko dana.

Tu je svakako velika prilika za kontinentalne i ruralne destinacije. No, važno se je nametnuti i pozicionirati na tržištu.

Gastronomija / Hrana kao motivacija 

Želja putnika za istraživanjem svijeta nije nestala, no većina globalnih putnika (53%) i dalje će izbjegavati putovanja u inozemstvo nakon ukidanja ograničenja. Isto vrijedi i za 36% putnika iz Hrvatske.

Stoga su lokalna putovanja postala novi način istraživanja svijeta, a kulinarske su delicije na vrhu popisa. Istraživanje je pokazalo da 36% globalnih putnika želi kušati lokalne specijalitete na putovanju, dok 38% želi češće jesti u restoranu i tako trošiti novac koji su uštedjeli odlukom da ne putuju u inozemstvo.  

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN