Boravak na otvorenom, lokalna gastronomija i manifestacije ključ su izvrsnih turističkih rezultata u Zagrebačkoj županiji

Autor:  HrTurizam Promo

4. listopada 2022.

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji je u prvih devet mjeseci ostvareno oko 58% više dolazaka i oko 50% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Usporedimo li ovogodišnje podatke s onima iz rekordne 2019. godine, ostvareno  je oko 91% dolazaka dok je broj noćenja veći za oko 2 % u donosu na  2019. godinu.

Gledano prema destinacijama, najposjećeniji županijski gradovi bili su  Velika Gorica, Sveta Nedelja, Jastrebarsko, Samobor i Ivanić-Grad. 

Podaci sustava eVisitor također pokazuju kako su najbrojniji gosti pored domaćih, bili gosti s tržišta Njemačke, Poljske, Nizozemske, Austrije, Italije, SAD-a , Češke, Francuske i Bosne i Hercegovine

Prateći globalne turističke trendove bazirane na storytellingu kreiramo kampanje za razvoj održive turističke destinacije u skladu s navikama posjetitelja koji radije odabiru boravak na otvorenom, žele  upoznati lokalnu gastronomiju i ponudu te na taj način doživjeti destinaciju, kao što je naš festival VIA Vino.“, izjavila je direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović nadodavši kako „Zagrebačka županija je idealna destinacija za godišnji odmor, daleko od gužve i masovnog turizma, a nadomak Zagreba.

VIA VINO: Uz potragu za tartufima, vrhunska vina i jela s potpisom posjetitelji su uživali u filmskoj večeri na otvorenom

Viavino lugarnicacardak by art studio 3

VIA VINO festival u svojoj drugoj godini održavanja potaknuo je posjetitelje na istraživanje bogate eno-gastronomske ponude Zagrebačke županije.

Tijekom ukupno tri vikenda na različitim lokacijama, od padajućih vinograda na brdašcu iznad Ivanić Grada, bajkovitog okruženja povijesne kurije Nespeš, prirodnog amfiteatra Plešivice i na posljetku, skrivene Lugarnice Čardak u turopoljskoj šumi, stotine posjetitelja VIA VINA uživalo je u spektakularnim večerima posvećenoj vrhunskim vinima i autentičnoj gastronomiji s potpisom Zagrebačke županije.

VIA VINO festival na lokacijama nadomak glavnog grada, otkrio je našim posjetiteljima jedinstven spoj lokalne gastronomije gdje smo ponudu jela bazirali na sezonskim i tradicionalnim namirnicama, turopoljskoj svinji i crnim turopoljskim tartufima uz ponudu vrhunskih vina i prepoznatih obiteljskih destilerija Zagrebačke županije.“ zaključila je Alilović.

Naslovna fotografija: Josip Škof

Autor:  HrTurizam Promo

4. listopada 2022.