British Airways testira ultrabrzi antigen test koji rezultate prikazuje u roku od 25 sekundi

British Airways prva je zrakoplovna kompanija na svijetu koja je krenula s pilot projektom ultrabrzog antigen testa na Covid-19 koji rezultate prikazuje u roku od 25 sekundi. Test sline...

British Airways prva je zrakoplovna kompanija na svijetu koja je krenula s pilot projektom ultrabrzog antigen testa na Covid-19 koji rezultate prikazuje u roku od 25 sekundi. Test sline može otkriti simptomatske i asimptomatske osobe s SARS-CoV-2, uključujući i nove inačice virusa.

Radi se o suradnji s medicinskom tehnološkom tvrtkom Canary Global s ciljem kako bi procijenila efikasnost njihovog testa Pelican Covid-19 Ultra Rapid Covid-19, koji prikazuje rezultat u roku od 25 sekundi. Ukoliko se pilot projekt pokaže uspješnim, mogao bi igrati veliku ulogu u dodatnom otvaranju prema putovanjima.

Pilot projekt prvo će se provoditi na članova letačke i kabinske posade, pri čemu će zrakoplovna tvrtka uspoređivati ​​rezultate sa svojim standardnim tj. postojećim rezultatima ispitivanja. Ultra brzi test nedavno je odobren za upotrebu u Europi i Velikoj Britaniji, a trenutno prolazi odobrenje američke FDA.

Radi se o ultrabrzom testu digitalne antigene sline koji pruža 98% osjetljivosti i 100% specifičnosti kod simptomatskih i asimptomatskih osoba s SARS-CoV-2, navode iz kompanije te dodaju kako korisnici jednostavno uzmu uzorak sline u jednokratnu senzorsku jedinicu, promućkaju ga i umetnu u ponovni digitalni čitač, a zatim čekaju rezultate koji se pojavljuju putem mobitela app.

Sean Doyle, predsjednik i izvršni direktor British Airwaysa, rekao je kako smatraju da je ovaj novi ultrabrzi test “game changer” te kako im je drago što zajedno s timom u Canaryu započinju početna ispitivanja s njihovim letačkim i kabinskim osobljem, prije nego što istraže koju bi ulogu mogao igrati kao mogućnost testiranja putnika.

Raj Reddy, izvršni direktor tvrtke Canary i izumitelj tehnologije rekao je kako kombinirajući snagu nanosenzora i tehnologiju digitalne detekcije, test Pelican CV19 je prvi ultrabrzi test koji može vratiti točnost nalik PCR-u od 98% osjetljivosti i 100% specifičnosti.Test smo razvili imajući u vidu turističku industriju gdje su brzina, točnost i jednostavnost korištenja najvažniji. Vrlo smo uzbuđeni što smo partneri s tvrtkom BA kao pionirom i liderom u industriji koji će testirati ovaj test i nadamo se da će se test Pelikan uskoro moći koristiti kao standardni test za putnike i posadu širom svijeta

Više informacija o ultra brzom testu pogledajte OVDJE

Vijest koju smo dugo čekali – brzi test koji odmah pokaže rezultate, naravno uz preduvjet da je test točan tj. da se ultra brzo testiranje pokaže uspješnim.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN