Brnjac i Staničić poslali poruke turističkom sektoru povodom Svjetskog dana turizma

Povodom Svjetskog dana turizma u Ministarstvu turizma i sporta održana je sjednica Savjeta za oporavak i razvoj turizma. Na sjednici se pričalo o realizaciji turističke 2021. godine, unaprjeđenje turističke...

Povodom Svjetskog dana turizma u Ministarstvu turizma i sporta održana je sjednica Savjeta za oporavak i razvoj turizma. Na sjednici se pričalo o realizaciji turističke 2021. godine, unaprjeđenje turističke ponude, pripremam za turističku 2022. godinu te turizmu budućnosti. 

Ovogodišnji Svjetski dan turizma usredotočen je na turizam za uključivi rast te su s danas održane sjednice poslane poruke u znaku uključivog rasta, koji je usmjeren prvenstveno na ljude, zapošljavanje, obrazovanje i uključivanje ranjivih skupina, kao i na omogućavanje održivog razvoja za lokalne zajednice na koje utječe turizam.

Iako je Hrvatska statistički i financijski ostvarila uspješnu 2021. turističku sezonu upravo danas želim dodatno naglasiti kako turizam ne čine samo statistika i brojke, već ljudi, pojedinci koji svojim svakodnevnim radom i angažmanom doprinose dobrim rezultatima i oporavku pogođenog ugostiteljsko-turističkog sektora. Vlada Republike Hrvatske je od početka upravo tim sektorima nastojala pružiti sva potrebna sredstva i svu pomoć kako bi se osigurala egzistencija poslodavaca, radnika u turizmu i svih koji sudjeluju u lancu putovanja, što je naposljetku i omogućilo uspješnu turističku sezonu. Još je važnije da smo za turizam u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurali 2,2 milijarde kuna, a projekti koji će se sufinancirati kroz Plan morat će doprinijeti postizanju ciljeva reforme odnosno zelenoj i digitalnoj tranziciji te društvenoj održivosti turizma“, na sjednici Savjeta poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako osim pripreme i provedbe NPOO, Ministarstvo intenzivno sudjeluje i u pripremi novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU, kako bi se osigurala dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju turističkom sektoru do 2030. godine.

Ulaganja ćemo usmjeriti u razvoj inovativnih proizvoda koji će pružiti novi doživljaj, u transformaciju i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta i obogaćivanje turističke ali i sportske infrastrukture, kao dodane vrijednosti, na obali i kontinentu. Na taj način, kroz turizam, želimo doprinijeti održivom razvoju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta te potaknuti proizvodnju u djelatnostima koje su izravno ili neizravno vezane uz turizam. Isto tako, razvojem inovativnih proizvoda, turistima se želi omogućiti bolje upoznavanje s kulturom i tradicijom, kao i uključivanje u lokalnu zajednicu i  istinski „doživljaj domaćeg“. Planiramo potaknuti i uključivanje osoba s invaliditetom prilagodbom turističke infrastrukture njihovim potrebama, ali još važnije, kroz njihovo uključivanje u rad u turističkim djelatnostima, a dio ulaganja usmjeren je i u edukaciju i jačanje kapaciteta radne snage, jer bez educiranih radnika koji će moći odgovoriti na izazove inovacija, novih proizvoda i tehnologija, a koji su kako smo svi svjesni ključ uspjeha, nema ni kvalitetnog i održivog turizma“, rekla je Brnjac te naglasila: “Poseban naglasak danas, kada govorim o uključivom rastu  želim staviti na mlade. Naš je plan za mlade osigurati kvalitetna radna mjesta i kvalitetno obrazovanje u sektoru turizma. Ministarstvo je tijekom cijelog pandemijskog razdoblja nastavilo s redovitim isplatama stipendija za više od 650 korisnika kako bi se umanjio negativni učinak na stipendiste i njihove obitelji. U predstojećem razdoblju Ministarstvo će znatno povećati sredstva koja isplaćuje za stipendije, kako bi obrazovanje u turizmu učinilo dostupnijim i atraktivnijim za mlade. Sve to činimo jer želimo da i naši mladi budu uspješni poduzetnici i djelatnici u turizmu.”

Ministrica Brnjac zahvalila je članovima Savjeta na angažmanu te čestitala Svjetski dan turizma i dodala kako fokus na sigurnosti ostaje važan aspekt ugodnog doživljaja destinacije te najavila da će se projekt Safe stay in Croatia upravo iz toga razloga u budućnosti i nadograditi.

Obzirom da je epidemiološka sigurnost samo jedan aspekt sigurnosti koji Hrvatska kao turistička destinacija nudi, odlučili smo od sljedeće godine unaprijediti projekt i učiniti vidljivim i druge aspekte sigurnosti za naše turiste. Vjerujem kako će turistima biti drago vidjeti sve informacije na jednom mjestu, jer Hrvatska jest sigurna destinacija u svakom pogledu samo je to potrebno jasno pokazati i valorizirati“, zaključila je Brnjac.

Staničić: Poštovani turistički djelatnici, dragi kolege, prijatelji hrvatskog turizma i ljubitelji putovanja, upućujem vam iskrene čestitke povodom Svjetskog dana turizma

Možemo se složiti kako je industrija putovanja jedna od najmoćnijih na svijetu. Kako se razvijamo kao društvo, tako imamo i sve bolje, praktičnije i dostupnije mogućnosti putovanja, čak i među odredištima koja su međusobno znatno udaljena. Međutim, naše su se navike i potrebe naglo promijenile uslijed pojave globalne pandemije korona virusa koja je i danas aktivna, odnosno koja je značajno utjecala na naše društvo i ekonomiju u cjelini. Nakon sada već druge godine suživota s pandemijom možemo zaključiti kako je sektor turizma bio među prvima koji je osjetio negativne posljedice pandemije, ali isto tako i među prvim sektorima koji se počeo uspješno oporavljati. Navedeno je nedvojbena potvrda snage turizma, odnosno industrije putovanja koja zapravo predstavlja svakodnevnicu današnjeg čovječanstava. Upravo je zbog toga i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) odabrala temu „Turizam za uključiv rast“ jer ponovno pokretanje turizma može pomoći što bržem i učinkovitijem oporavku našeg društva u cjelini” istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice u poruci turističkom sektoru povodom Svjetskog dana turizma te dodao kako je turizam horizontalna djelatnost koja pozitivne učinke ima na čitav niz drugih djelatnosti i upravo zbog toga turizam može biti jedan od glavnih pokretača oporavka, kako za razvijene zemlje, tako i za ona gospodarstva koja su još uvijek u razvoju.  

U duhu Svjetskog dana turizma, kada podsjećamo na važnost njegove društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti, brojne turističke zajednice i destinacije diljem naše zemlje pripremile su posebne promotivne akcije, projekte i događanja. Odazovimo se, uživajmo i proslavimo svi zajedno jedinstvenost turizma, kao i odlične turističke rezultate Hrvatske u ovoj godini te krenimo zajedno prema budućim izazovima pritom se pridržavajući svih mjera i zdravstvenih uputa jer je sigurnost danas postala jedan od osnovnih preduvjeta turističkih putovanja. Još jednom svim turističkim djelatnicima želim sve najbolje povodom Svjetskog dana turizma, puno lijepih turističkih doživljaja, ali i uspjeha u narednim godinama koje su pred nama“, zaključio je Staničić.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN