Brnjac: Stigle prve mobilne kućice u Glinu

Jutros su stigle prve mobilne kućice u Petrinju i Glinu, a koje su odmah useljive. Radi se o koordiniranoj akciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping...

Jutros su stigle prve mobilne kućice u Petrinju i Glinu, a koje su odmah useljive.

Radi se o koordiniranoj akciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske do sada je osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mobilne kućice sastoje se od dvije sobe (za četiri osobe), imaju opremljene kuhinje sa stolom te toalet i tuš.

Troškove prijevoza i montaže mobilnih kućica snosit će Ministarstvo turizma i sporta, a prvih dvadeset kućica bit će spremno za useljenje već danas.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac istaknula je kako će kućice odmah danas biti u funkciji. “Od jučer navečer uspjeli smo prikupiti 84 mobilne kućice, a jutros je prvi dio od 20 tak kućica stiglo u Glinu. Prijevoz se odmah vraća u Istru kako bi što prije doveo i ostatak kućica. Danas će se kućice odmah slagati i spajati, a koje sadrže sanitarni čvor, dvije spavaće sobe i kuhinju te se za prvu ruku na taj način mogu zbrinuti svi oni kojma je sada prijeko potrebno. Stožerom civilne zaštite je zadužen za plan rasporeda i već je napravljen popis po okolnim mjestima gdje će točno mobilne kućice biti postavljene. Ono što je važno, danas će sve kućice biti u funkciji.”

Mobilne kućice donirale su slijedeće tvrtke: Plava Laguna iz Umaga, Jadranka kampovi Lošinj, Arena Hospitality Group iz Pule, Maistra iz Rovinja, Valamar, Kamp Monperin iz Bala, Turisthotel iz Zadra, tvrtka Adria iz Slovenije, Laguna Novigrad, Karisma Hotels Adriatic, hoteli Živogošće, tvrtka Crippa iz Višnjana, tvrtka CR Abitare iz Labina, Nord mobil iz Samobora i tvrtka Solaris iz Šibenika.

“Zahvaljujemo i brojnim privatnim donatorima koji su se uključili donacijama kamp kućica. Nastavljamo prikupljati donacije kako bismo svim građanima potresom pogođenih područja što žurnije osigurali privremeni dom.” zaključila je ministrica Brnjac.

LISTA smještaja za stradale u potresu

Cijeli turistički sektor se aktivirao i tijekom jučerašnjog cijelog dana, kao i danas stižu ponude za smještaj iz cijele Hrvatske za one koji su ostali bez domova. Kako bi sve informacije objedinili na jednom mjestu, molimo sve koji mogu ponuditi smještaj za one koji su ostali bez domova iz Petrinje, Siska, Gline i ostalih ugroženih područja, da svoje ponude za apartmane, kuće za odmor, hostele i hotele postave uz sve potrebne kontakte na našoj FB stranici ili nam pošaljite kontakte i opis smještaja koji nudite na goran.rihelj@hrturizam.hr.

Sve ponude za smještaj prosljeđujemo Crvenom križu u Petrinji, Sisku i Glini kako bi informacije došle do onih kojima su najpotrebnije.

Prilog: 

Smještaj za stradale u potresu u Sisku, Petrinji i Glini nudi cijeli turistički sektor

Hrvatski Crveni križ: Upute za donacije i pomoć pogođenima potresom

HTZ: BORAVAK STRADALIH U POTRESIMA U TURISTIČKIM OBJEKTIMA 

Ministarstvo turizma i sporta obavještava kako se na osobe stradale u potresu, koje bi se smjestile u hotele ili druge smještajne objekte u turizmu, ne primjenjuju odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje se odnose na smještaj turista u takve smještajne objekte, a zbog čega se takve osobe ne unose u sustav eVisitor, niti su obveznici plaćanja turističke pristojbe za vrijeme dok organizirano borave u tim objektima.  

Naime, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno članak 6. točka 7. propisuje da se odredbe ovog Zakona ne primjenjuju na organiziranje prehrane i smještaja te pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka u objektima i kampovima u kojima se organizirano provodi zbrinjavanje evakuiranih građana, koje u slučaju velike nesreće i katastrofe organiziraju i provode operativne snage sustava civilne zaštite.
 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN