Cappelli: Obiteljski smještaj je sinonim autentičnosti turističkog doživljaja

Ministar turizma Gari Cappelli jučer je sudjelovao na 5. Forumu lošinjskih iznajmljivača pod nazivom „Inovativni privatni!“ u Velom Lošinju. Na Forumu su se privatnim iznajmljivačima predstavili noviteti u turističkoj...

Ministar turizma Gari Cappelli jučer je sudjelovao na 5. Forumu lošinjskih iznajmljivača pod nazivom „Inovativni privatni!“ u Velom Lošinju. Na Forumu su se privatnim iznajmljivačima predstavili noviteti u turističkoj ponudi, kapitalne investicije i ulaganja na Lošinju, zakonske regulative, marketing privatnog smještaja te druge informacije s ciljem primjene novih ideja, usluga i proizvoda u unapređenju kvalitete privatnog smještaja.

Obiteljski smještaj sinonim je autentičnosti turističkog doživljaja sa svojim domaćinskim ugođajem i upravo kroz njega imamo odličnu priliku i potencijal našim gostima pokazati da zaista imamo puno toga za ponuditi. Spoj kvalitetnog smještaja, zanimljivih i inovativnih turističkih proizvoda te autohtone ponude, uz našu ljubaznost kao domaćina, dobitna su kombinacija za postizanje potpunog uspjeha i put do zadovoljnog gosta koji će se uvijek vraćati“, istaknuo je ministar Cappelli te nadodao kako je obiteljski smještaj iznimno važan za postizanje konačnog cilja, odnosno preobrazbe turističkog sustava u kojem će se s jedne strane povezivati dionici u turizmu u želji za stvaranjem kompletne turističke destinacije, a s druge strane uzimati u obzir individualnost proizvoda i njihove mogućnosti te potencijali za privlačenje različitih tržišnih segmenata i na taj način boljeg brendiranja.

Od ukupno 2.203.155 ostvarenih noćenja na Lošinju u 2016. godini, čak 29,7% ostvareno je upravo u privatnom smještaju (objekti u domaćinstvu i druge vrste smještaja). Grad Mali Lošinj na svom području broji 970 obveznika, pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu u 14 turističkih mjesta. U 2.006 smještajnih jedinica kapacitet osnovnih kreveta iznosi 5.861 dok s pomoćnim krevetima taj broj doseže 6.670 kreveta. Na razini čitave Hrvatske u 2016. godini u objektima u domaćinstvu ostvareno je 30,4 milijuna noćenja što ujedno predstavlja udio od 33 posto u odnosu na cjelokupna noćenja ostvarena u svim vrstama smještajnih objekata. Istovremeno prema zadnjim podacima iz eVisitora u Hrvatskoj je registrirano ukupno 81 tisuća objekata u domaćinstvu s ukupnim brojem ležajeva 495 tisuća.

Kao jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. godine, definirano je pozicioniranje obiteljskog smještaja RH kao međunarodno prepoznatljivog i poželjnog turističkog proizvoda koji je maksimalno usuglašen s načelima „zelenog“ turizma te koji je ponajviše namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom većeg dijela godine. Uz maksimalnu posvećenost kulturi kvalitete i ispunjavanju želja i potreba svojih gostiju, obiteljski smještaj u RH postavljen je kao pretpostavka za gostoljubivost, domaćinski ugođaj i autentičnost turističkog doživljaja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN