Cappelli: Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU

Ministar Cappelli dobio podršku s Malte za inicijativu osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam

Prije dva tjedna na sastanku u Sofiji povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije, na vrhu svih ministara turizma EU ministar Cappelli predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također je predstavio ideju osnivanja Radne skupine za turizam unutar institucija EUunutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom.

A sada je inicijtiva dobila podršku i na 5. Mediteranskom turističkom forumu „Mediterranian Blue“ koji je na Malti okupio preko tisuću uzvanika iz političkog života i turističkog sektora cijelog svijeta u cilju promicanja mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju. Tijekom boravka na Malti, ministar Cappelli susreo se s Marie Louise Coleiro Preca, predsjednicom Republike Malte koja je dala podršku hrvatskom prijedlogu za osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine te se obvezala na daljnje predstavljanje ove inicijative kolegama predsjednicima iz drugih europskih zemalja, ali i pomoći u dobivanju podrške ministra financija koji ovu inicijativu trebaju zagovarati u institucijama EU.

Na susretu kojem je prisustvovao i predsjednik Mediteranske zaklade za turizam Tony Zahra istaknuto kako je turizam za sve zemlje mediteranskog kruga bio snažan pokretač gospodarskog oporavka u doba kada se Europa susrela s izazovima ekonomske krize. Također su se složili kako je turizam vrlo značajan za generiranje zaposlenosti i poticanje razvoja srednjeg i malog poduzetništva koji u ovom trenutku imaju ograničene mogućnosti za predstavljanje svojih interesa unutar institucija EU. Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU što bi omogućilo Ministarstvu turizma direktno financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. U suradnji s predstavnicima turističkog sektora tada bi imali priliku, sukladno njihovim potrebama, kreirati konkretne natječaje za financiranje hotelske industrije, turoperatora i ostalih investicija u turizmu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli. U sklopu Foruma ministar Cappelli je u službenom obraćanju sudionicima istaknuo važnost promicanja mira na području Mediterana i jačanja aspekta sigurnosti za sve posjetitelje i stanovništvo. Podsjetio je i na bitnu ulogu žena koje svojom vizijom, inovativnošću i iznimnim zalaganjem daju turizmu dodatnu vrijednost.

Foto; Mint

Ministar Cappelli istaknuo je kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije. Glavni cilj politike za turizam Europske Unije mora biti  zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim EU dokumentima ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje Radno tijelo u okviru Europske komisije te u Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020. nema posebne pozicije niti mogućnosti direktnog financiranja svojih aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji“, naglasio je Cappelli.

Na marginama Mediteranskog turističkog foruma, ministar Cappelli susreo se i s Talebom Rifaiom, donedavnim glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije UNWTO, koji je pohvalio dosadašnje aktivnosti koje Hrvatska provodi u području turizma te podržao inicijativu snažnije zajedničke suradnje. Dodatno, tijekom boravka na Malti ministar Cappelli susreo se s Istvánom Ujhelyijem, potpredsjednikom Odbora Europskog parlamenta o prometu i turizmu. Na susretu se razgovaralo o daljnjim koracima u predstavljanju inicijative osnivanja navedenog fonda kojem je i gospodin Ujhely pružio snažnu podršku, ističu iz Ministarstva turizma. S obzirom da je turizam horizontalni sektor, često služi kao alat za brži razvoj ostalih gospodarskih sektora i društva, te se s pravom smatra pokretačkom snagom gospodarstva i jednim od stupova održivog razvoja. Međutim, europski turizam susreće se i sa sve većim izazovima, od političkih, preko gospodarskih, do ekoloških. Upravo je stoga vrlo važno osnažiti ga zajedničkim inicijativama te vjerujem da je inicijativa osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije koju smo i dodatno predstavili na ovom forumu odličan zamašnjak za osiguravanje daljnjeg razvoja turizma u Europi., izjavio je Cappelli.

Mediteranskog turističkog foruma „Mediterranian Blue“ je osnovan kao platforma za razmjenu iskustva, najboljih praksi i izazova turizma u mediteranskoj regiji temeljena na dijalogu, edukaciji i promociji kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Koliko je Sredozemlje privlačno u turističkom smislu svjedoči i podatak da je gotovo jedna trećina međunarodnih turističkih dolazaka zabilježena prošle godine upravo u ovoj regiji koja je ostvarila 342 milijuna dolazaka.đ

 

Povezane vijesti: