U krajevima gdje uspijeva može se proglasiti sezona maslina od prvog do posljednjeg dana berbe. Prva berba kreće već početkom listopada, a one posljednje završavaju krajem studenog. Cijeli listopad i studeni tako mogu biti sezona maslina.
Aktivni turizam i masline
Poslovi vezani uz masline spadaju u srednje naporne aktivnosti i mogu se spretno kombinirati uz aktivni turizam. Prvo mi padaju na pamet Vrtovi lunjskih maslina. Kroz lunjske maslinike vodi biciklistička staza, kroz njih se može i trčati, hodati. Na Krku imamo pješačke staze kroz maslinike.
Aktivnosti ne manjka ni u maslinicima u sezoni maslina. Berbu maslina kod nas zovemo "bodulska yoga". Boduli su poznati kao "škrbni" ljudi koji ne vole ništa trošiti nesuvislo pa se i rekreacijom bave na produktivan način. Berba maslina zapravo ima sve elemente yoge: zagrijavanje i razgibavanje putem postavljanja mreža, istezanje putem ručne berbe teže pristupačnih grana, vježbe gipkosti putem prigibanja i sakupljanja plodova u mreži, opuštanje putem čišćenja – odvajanja lišća od plodova, meditacija na kraju dana kad se upali vatra, ispeče krumpir i/ ili kobasica na žaru i sve zalije dobrom bevandom. Neki berači tvrde da je to za njih čisti Zen.
Masline treba onako očišćene istresti u kašete, kašete treba odvesti u uljaru, u uljari sačekati da poteče "zeleno zlato", kušati ga onako sirovog, neodležanog. Sve je to dio aktivnosti "bodulske yoge".
Izletničke ture i masline
Šetnja maslinicima, posjeta uljari, kušanje ulja, kupovina ulja, ručak/ večera u masliniku ili uljari u radnom ambijentu uz sljubljivanje više vrsta maslinovog ulja s predjelom, glavnim jelom i desertom – može biti lijep poludnevni i cjelodnevni izlet.
Gastronomija i masline
"Ljubav ide kroz želudac", stara je izreka kojom se naglašavaju trenuci sreće i zadovoljstva kad se spoje očekivanje i pruženi gastronomski doživljaj. Masline kao cjelovit plod i ulje od ploda masline smatraju se pravom delicijom i superhranom. Kada se uzmu u obzir sve zemlje i kontinenti na kojima uspijevaju masline, dođe se do impozantnog rezultata od preko 1.000 raznih sorti. Svaka sorta ima svoje karakteristične okusne i kemijske karakteristike. Ulja pak mogu biti vrlo različita čemu doprinose način berbe i prerade. Maslinova ulja mogu biti izrađena od jedne ili više različitih sorti pa je mogućnost kombiniranja zaista velika.
Sve ovo doprinosi bogatstvu gastronomskih varijanti sljubljivanja maslinovog ulja i hrane. Specijalizacija za sommeliera za maslinova ulja korak je ka vrhunskoj gastronomiji baziranoj na primjeni maslinovih ulja. Sezona maslina, listopad i studeni, idealno je vrijeme za gastronomske doživljaje prožete raznim varijantama primjene različitih maslinovih ulja.
Umjetnost i masline
Slikarstvo i lončarstvo u sezoni maslina, osim što umjetnicima omogućava uvid u nevjerojatan spektar jesenjih boja, u fokus stavlja omiljeni motiv – drvo masline s plodovima. Slikarske radionice u maslinicima, u prirodi i naravno nezaobilazan gastronomski doživljaj na kraju dana, to može biti vrlo privlačan način provođenja slobodnog vremena.
Wellness i masline
Najfiniji kozmetički proizvodi za njegu tijela sadrže određeni postotak posebnog, visoko kvalitetnog maslinovog ulja. Tretmani takvim preparatima uz blagodati wellnessa mogu u sezoni maslina ispuniti potrebu za potpunim opuštanjem u skladu s ritmom prirode. Jesen ima i taj učinak usporavanja. Nakon vrlo intenzivnog ljeta, kroz jesen usporavamo životni ritam, dani bivaju sve kraći, priroda i ljudski organizam trebaju dobru pripremu za zimsku hibernaciju, odnosno zimski način života.
Važna je krovna tema
Turistički poduzetnici, turističke organizacije mogu postići optimalne rezultate ako sve aktivnosti u ovom dobu godine vode pod istim nazivnikom – sezonom maslina.
Maslina je sveto drvo, maslinova grančica simbolizira mir, nadu u bolje sutra. Maslina nas uči poniznosti. Maslini se vraćamo više puta godišnje, održavamo njenu krošnju, brinemo o stanju u korijenu, njegujemo ju, plodove skupljamo, čistimo, prinos ulja je razmjerno mali prema potrebnoj količini ploda. Sezona maslina u našim krajevima može pokrenuti jedan novi život u "mrtvoj sezoni".
Naravno za uspjeh je potrebno imati najprije jaku želju, suglasnost u zajednici, sposobnost timskog rada i suradnje s različitim specijalistima a onda i veliko strpljenje i još veću upornost.
Prilike su svugdje oko nas baš kao i razni plodovi koji nam padaju "pod noge" a imaju nevjerojatnu nutritivnu vrijednost i mogu se povezati u niz turističkih doživljaja kao što je opisano u slučaju masline : dud-murva, smokva, kupina, kopriva, šipak … Čak se i sa sijenom može napraviti odličan turistički proizvod. Sjetite se samo asocijacije na ljubavni zagrljaj u sjeniku…
Turizam nam pruža brojne prilike za kvalitetan iskorak u obogaćenju života u zajednici ako ga koristimo kao alat.
Nedo Pinezić, nedopinezic.com