Cijepljeno 45 posto odraslog stanovništva. Najmanje u dalmatinskim županijama, a koje žive od turizma

Na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3% ukupnog stanovništva, odnosno 45% odraslog stanovništva.   Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom...

Na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3% ukupnog stanovništva, odnosno 45% odraslog stanovništva.  

Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (43,4% ukupnog stanovništva, odnosno 52,7% odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (31,9%), dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu (39,4%).

„Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone.“, izjavio je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med.

Zanimljivo, najgore je stanje u dalmatinskim županijama. Županije koje direktno žive od turizma.

Logično bi bilo za očekivati, da županije koje direktno ovise o turizmu, imaju među najboljom procijepljenosti u Hrvatskoj. Ako toliko ovise o turizmu. Opet, Istarska županija i Primorsko-goranska županija prednjače, kada govorimo o procijepljenosti te je među primorskim županijama na prvom mjestu prema procijepljenosti građana.

Kako to komentirati?

I dalje smo na karti ECDC-a u 4 regije, a ne po županijama

Osim naravno što trenutna karta ne daje jasnu niti točnu sliku, nevjerojatno je da smo i dalje na karti ECDC-a podijeljeni u 4 regije ( NUTS 2 ) , a ne po županijama. Koliko je to suludo jasno govori podatak kako je cijeli Jadran u jednoj regiji.

Iako se naravno svi nadamo da neće doći do tog scenarija, no pitanje je tko bi bio biti “kriv” ili odgovoran, ukoliko zbog nekog žarištam, cijeli Jadran pocrveni? A sve zbog administrativne naravi tj. zbog lošeg mapiranja Hrvatske na glavnoj relevantnoj stranici za putovanja Re-Open.eu?

U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 528.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN