Colliers International: Turizam je i dalje najaktivniji investicijski sektor

Prema zadnjem istraživanju i analizi hrvatskog investicijskog i nekretninskog tržišta konzultantske tvrtke Colliers International, ukupan volumen transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina dosegao je oko 810 milijuna EUR, što čini duplo više nego u...

Prema zadnjem istraživanju i analizi hrvatskog investicijskog i nekretninskog tržišta konzultantske tvrtke Colliers International, ukupan volumen transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina dosegao je oko 810 milijuna EUR, što čini duplo više nego u 2017. , a sve kao posljedica pozitivnog sentimenta investitora i atraktivnih prinosa.

U fokusu investitora su retail i HTL sektor, ali broj projekata u izgradnji je u većini sektora još uvijek znatno manji nego u vrijeme prije krize, što najviše utječe na cijene u stambenom sektoru.

HTL najaktivniji sektor

Turizam je i dalje naš najaktivniji sektor, a investitori su najviše zainteresirani za ulaganja u obalna područja, te u dva najveća grada Split i Zagreb.

No, u analizi naglašavaju kako brojni čimbenici ugrožavaju konkurentnost hrvatskog turizma i ometaju daljnje investicijske potencijale. Tako se među glavnim preprekama ističe visina PDV-a (jedan od najviših stopa na Mediteranu), visoka stopa ukupnih doprinosa na plaće, nedostatak kvalificirane radne snage, birokracija i povećanje turističkih pristojbi.

Dok s jedne strane nedostaje stranih investicija, vodeći domaći HTL igrači u Hrvatskoj ( Adris, Valamar, Plava Laguna ) su nastavili s velikim ulaganjima kako bi poboljšali svoju kvalitetu i konkurentnost.

Bez obzira na nedostatak kvalitetnih nekretnina u prodaji, u 2019. godini se očekuje nastavak transakcija u poslovnim nekretninama, a najviše u HTL sektoru, kao i jačanje udjela uredskih nekretnina u ukupnoj vrijednosti transakcija.

PRILOG: Colliers International, / Istraživanje i analiza hrvatskog investicijskog i nekretninskog tržišta ( H2 2018 pregled tržišta & 2019 prognoze )

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN