Covid “propusnice” su dobro rješenje, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja

COVID-propusnice dobro su rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja, smatraju iz Udruge hrvatskog turizma ( HUT ). ”Smatram da potvrda o...

COVID-propusnice dobro su rješenje za ubrzanje prelaska granica ovo ljeto, ali ne smiju biti preduvjet za putovanja, smatraju iz Udruge hrvatskog turizma ( HUT ).

”Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Prije dva dana oko pitanja covid putovnica komentirali su i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova i načelnika Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

O tome se već razgovaralo, već i prije kraju prošle turističke sezone, da se omogući turistima koji se vraćaju u svoje zemlje da naprave PCR testove u Hrvatskoj, kako bi mogli normalno prijeći granicu svoje domicilne države s negativni testom. “Mi ćemo to pokušati organizirati ove godine tijekom turističke sezone, do tada ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Hoće li to biti baš na aerodromu ili negdje drugdje, vidjet ćemo. U svako slučaju mislimo da ćemo tada imati dovoljno slobodnih kapaciteta za testiranje. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji niti jedna zemlja u EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice“, rekao je Capak.

Hrvatska će se tu postaviti praktično, izjavio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji je potvrdio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv COVID-19, a bez PCR testa.

Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle, rekao je Božinović te dodao kako postoji cijeli niz pitanja kad govorimo o turizmu, ne samo o hrvatskom turizmu nego i po pitanju europskog turizma. “Vode se brojni razgovori na tu temu, kao i oko prelaska granica. Ovih dana bit će i sastanak Europskog vijeća koji će baviti i tom problematikom. Što se tiče Hrvatske, Stožer je stalo u komunikaciji s Ministarstvom turizma i imamo planirane sastanke na tu temu kako bi što više pitanja vezanih za pripremu ovogodišnje turističke sezone probali definirati na vrijeme. Pitanje testiranja turista u našim zračnim lukama samo je jedno od pitanje o kojem ćemo razgovarati” zaključuo je Božinović.

Povezane vijesti:

/ / / Covid putovnice sve prihvaćenije među svjetskim vladama

/ / / Hoće li hrvatske zračne luke omogućiti turistima testiranje na Covid19?

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN