Cro kartice, turističko zemljište, nova strategija, manji PDV…

Dani hrvatskog turizma, koji su se po prvi puta održali u Slavoniji su završili, a dojmovi se još zbrajaju. Ono što je sigurno, reakcije su izrazito pozitivne, te Slavonija...

Dani hrvatskog turizma, koji su se po prvi puta održali u Slavoniji su završili, a dojmovi se još zbrajaju.

Ono što je sigurno, reakcije su izrazito pozitivne, te Slavonija nije samo ispunila očekivanja, dapače, reakciju su visoko iznad očekivanja i svi su bili impresionirani onime što su vidjeli i doživjeli. Prema službenim informacijama, bilo je preko 1.500 prijava na DHT u Slavoniju, najviše do sada.

Tijekom četiri dana bilo je puno događanja, a tako i puno izjava koje su se mogle izvući od vodećih ljudi u turizmu. No krenimo redom.

Cro kartice

Tako je još jednom najavljen projekt Cro kartica, koji bi trebao krenuti od 01.siječnja 2020.godine, no iako se još uvijek ne znam kako će se točno tehnički projekt provesti, zna se kako će poslodavci imati mogućnost dati svojim radnicima neoporezivo 2.500 kuna upravo za konzumaciju turističkih sadržaja s ciljem poticaja domaćim turistima za putovanja isključivo u Hrvatskoj i van glavne turističke sezone.

Nova strategija turizma

Kao što znamo, strategija razvoja našeg turizma ističe druge godine, točnije do 2020. godine, a nova uskoro ide na izradu. Ono što je važno nova strategija našeg turizma radit će se za razdoblje od 7 godina, a ne 10 godina.

Turističko zemljište

Napokon se primilo i jedne rak rane našeg turizma koja je sasvim sigurno kočila investicije u našem turizmu – naravno radi se o pitanju turističkog zemljišta tj. Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.

Prema izjavama s Turističkog foruma u Osijeku, prijedlog zakona za dva tjedna dolazi na Vladu, a cijela procedura trebala bi prema očekivanjima biti okončana do 01.siječnja 2020. kada bi zakon trebao stupiti na snagu.

Riječ je o oko 10 milijuna četvornih metara koje su 20 godina kočile investicije u turizmu.

Zakon o strancima – uvoz radne snage pojednostavljen 

Također, od iduće godine na snagu stupa i novi Zakon o strancima. Novi Zakon će omogućiti uvoz strane radne snage bez ikakvih kvota. Trenutno je od 18.800 kvota za uvoz radne snage, praktički sve ispunjeno, točnije oko 17.500 kvota. Doduše ističe se kako će se posebno posvetiti maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, iako se još ne zna kako to i provesti.

OPG-i napokon će dobiti malo vjetra u leđa

Ministart Capelli je najavio i kako će se za goste OPG-a boravišna pristojba biti manje. Kada i koliko

Manji PDV u ugostiteljstvu

U sklopu prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je trenutno u javnoj raspravi, predloženo je smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto. Još se ne znaju svi detalji, niti na što točno će se odnositi predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto za jelo u ugostiteljstvu, no svakako kako će manji PDV u ugostiteljstvu otvoriti jednu novu

Studija razvoja turizma svih pet slavonskih županija

Iako je sinergija tj. definiranje jednog brenda Slavonija, a ne kao do sada da pet ( 5 slavonskih županija ) trebala biti napravljena prije DHT.a i Dana UHPA-e u Slavoniji, kao i jedna turistička platforma, kako bi se iskoristio fokus medija i struke ove godine na Slavoniji, uskoro bi i taj dokument treba ugledati svoje svjetlo dana. Strategija razvoja za pet slavonskih županija radi se na period od 2019. do 2025.

Puno priče, nagađanja, informacija na kapaljku, probnih PR balona itd… no uskoro ćemo vidjeti i sadržaj. U svakom slučaju od druge godine uvode se razne nove promijene.

Foto: Visit Slavonija Baranja

Povezane vijesti: