Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom

Korištenjem SAF goriva aktivno se smanjuje emisija CO2 i štiti zdravlje ljudi.

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.

U želji da podrži globalne klimatske ciljeve, Croatia Airlines danas na odabranim letovima s polazištem iz Republike Hrvatske, temeljem pilot projekta, prvi put koristi održivo zrakoplovno gorivo (SAF - Sustainable Aviation Fuel), čime se  priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine.

Održivo zrakoplovno gorivo, u kojemu je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto, koristit će se u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje međunarodne letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb - Split, Zagreb - Dubrovnik - Zagreb i Zagreb - Pula - Zadar.

Održivo aviogorivo za navedene letove osigurala je INA putem svog dobavljača, koja je time potvrdila spremnost za nadolazeću zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju primijeniti 2% goriva iz obnovljivih izvora u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa.

/// Uključivanje SAF-a u Net-Zero Industry Act prvi je korak prema ostvarenju klimatskih ciljeva EU

Konkretno, sukladno Regulativi Europske Unije svi dobavljači aviogoriva bit će u obvezi osigurati isporuke SAF goriva u zrakoplove, a zračni prijevoznici koristiti iste unutar Europske unije, a što se odnosi na sve zračne luke kapaciteta većeg od 800.000 putnika godišnje.

SAF gorivo je bio komponenta koja se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Ono što je dodatno važno naglasiti jest da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar samog spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna, dok istovremeno osigurava čišći i kvalitetniji zrak svim sugrađanima.

/// Prvo prekomorsko punjenje održivog zrakoplovnog goriva

Upotrebom  održivog goriva, SAF, u prosjeku životnog ciklusa goriva, smanjuje se razina emisija stakleničkih plinova za 60 do 80%.

Vrijedi podsjetiti kako je Republika Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma (2016.)  prihvatila obvezu da do 2050. godine postane klimatski neutralno gospodarstvo i podrži dugoročni cilj da se rast prosječne svjetske temperature zadrži na razini znatno manjoj od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razinama, te da će ulagati napore da se taj porast ograniči na 1,5°C.

/// Zračni promet: Kako postići ravnotežu između ekološke i ekonomske održivosti?

U tom kontekstu Europska unija je, u sklopu poticanja smanjenja emisija u transportu, pripremila paket Fit for 55 u sklopu kojeg je donesena Refuel Uredba (EU) 2023/2405, koja se odnosi na dionike u zračnom prometu.

Svjesna svoje uloge nacionalnog prijevoznika, ali i pokretača novih inicijativa, Croatia Airlines, uoči Dana planeta Zemlja (22. travnja), u suradnji s Inom kao strateškim partnerom, današnjim pilot projektom i letovima sa SAF gorivom aktivno podržava zelenu tranziciju RH u svom djelokrugu rada, utječući na taj način na smanjenje emisija CO2 i potvrđujući spremnost za dane koji dolaze.

/// Studija: Europski ugljični otisak zrakoplovstva u 2023. porastao za 16 posto

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.