croatia airlines otkazala letove

Croatia Airlines: vidljiv je porast broja putnika u međunarodnom, ali i domaćem prometu

Znatno otežani uvjeti zbog epidemiološke krize u prvom polugodištu ove godine, te veliki pad potražnje za uslugama zračnog prijevoza, negativno se odrazilo na poslovanje Croatia Airlinesa, ali i avioindustrije...

Znatno otežani uvjeti zbog epidemiološke krize u prvom polugodištu ove godine, te veliki pad potražnje za uslugama zračnog prijevoza, negativno se odrazilo na poslovanje Croatia Airlinesa, ali i avioindustrije u cijelosti.

Operativni gubitak u prvih šest mjeseci iznosio je 136,9 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 147,4 milijuna kuna. No, kako u svom priopćenju za javnost napominju, to je pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna, odnosno ostvaren je 15% bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pri tome treba napomenuti kako su zrakoplovi Croatia Airlinesa u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine obavili 4% manje letova u odnosu na 2020., a ukupno je prevezeno 37% putnika manje. U domaćem prometu bilo je 15% manje putnika, dok se u međunarodnom taj postotak penje na 46%. Porast broja putnika zabilježen je samo u izvanrednom (charter) prometu i to 8%.

Očekivano, najveća razlika u prihodima zabilježena je upravo u putničkom prometu, no drugi kvartal 2021. snažniji je od istog razdoblja prošle godine, navode iz Croatia Airlinesa, što je osobito vidljivo u porastu broja putnika u međunarodnom prometu, premda je porast zabilježen i u domaćem prometu.

IATA prognoze govore da će zrakoplovne kompanije u 2021. godini prevesti oko 2,4 milijarde putnika, što je 600 milijuna putnika više u odnosu na 2020. godinu, ali i 2,1 milijarde putnika manje u odnosu na 2019. godinu.

U ovogodišnjoj sezoni tvrtka raspolaže s 13 zrakoplova, koji trenutno izravno povezuju Zagreb s 14 europskih odredišta i 5 hrvatskih zračnih luka. Dodatna važnost i doprinos turizmu u uvjetima krize vidljiva je i u povezivanju hrvatskih obalnih aerodroma s europskim odredištima s obzirom na to da zrakoplovi tvrtke izravno povezuju Zračnu luku Split s 12 europskih odredišta, Zračnu luku Dubrovnik sa 6 europskih gradova i Zračnu luku Rijeka s Münchenom.

Kako bi osigurala povezanost i snažno podržala turistički proizvod Republike Hrvatske, Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s mnogim turoperatorima predviđeno je i više od 200 turističkih čarter (izvanrednih) letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN