Croatia Airlines

Croatia Airlinesa povećala temeljni kapital

Pandemija koronavirusa ove je godine uzrokovala najveću krizu u povijesti civilnog zrakoplovstva te su vlade širom svijeta već donijele odluke o financijskoj pomoći zrakoplovnim kompanijama, a paketi pomoći uključuju...

Pandemija koronavirusa ove je godine uzrokovala najveću krizu u povijesti civilnog zrakoplovstva te su vlade širom svijeta već donijele odluke o financijskoj pomoći zrakoplovnim kompanijama, a paketi pomoći uključuju dokapitalizaciju, državna jamstava za kredite, dioničarske zajmove i slično.

Prema podacima Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) ukupan iznos dosadašnjih državnih potpora zrakoplovnim kompanijama, koje su odobrene ili su u proceduri vezano uz Covid-19 krizu, doseže 173 milijardi USD.

Tako je danas i Republika Hrvatska uplatom od 600.000 kuna povećala temeljni kapital Croatia Airlinesa. Od tog iznosa, 350 milijuna kuna odnosi na dokapitalizaciju nacionalne zračne kompanije, a 250 milijuna kuna na vlasnički zajam. 

Na danas održanoj Glavnoj skupštini Croatia Airlinesa, hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, donesena je odluka o povećanju temeljnog kapitala, uplatom u novcu i izdavanju novih dionica kao mjera financijske pomoći Republike Hrvatske u skladu s Privremenim okvirom Europske komisije za državne potpore radi podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji Covid-a 19

Svrha povećanja temeljnog kapitala jest vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno na dan 31.12.2019. godine, a što je jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira „Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-19“., navode iz Craotia Airlinesa.

Temeljni kapital društva povećan je s iznosa od 277.879.530,00 kuna, za iznos od 350.000.000,00 kuna, na iznos od 627.879.530 kuna, izdavanjem novih 35.000.000,00 redovitih dionica na ime, nominalnog iznosa 10 kuna svaka, u nematerijaliziranom obliku. 

Svjesna značaja nacionalnog avioprijevoznika za gospodarstvo Republike Hrvatske u ljetnim, ali jednako tako i u zimskim mjesecima, Vlada Republike Hrvatske odobrila je Croatia Airlinesu i 250.000.000,00 kuna zajma za likvidnost. Na taj način osigurani su potrebni preduvjeti za prevladavanje trenutne krize izazvane koronavirusom, što nam daje dodatnu snagu neophodnu za mjesece u kojima ćemo i nadalje biti podrška našim građanima i gospodarstvu, nastojeći u svakom trenutku omogućiti prijevoz putnika i robe te na svoj način, trenutno otežanu prometnu povezanost i gospodarsku situaciju, učiniti jednostavnijom, opravdavajući povjerenje našeg vlasnika i svih građana RH” istakao je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić. 

Nove dionice upisuje i preuzima Republika Hrvatska i to 35.000.000,00 redovitih dionica na ime u nominalnom iznosu od 10,00 kuna svaka, ukupnog nominalnog iznosa 350.000.000,00 kuna, a svaka dionica daje pravo na jedan glas u Glavnoj skupštini Društva.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN