Dalmatinska Zagora ozbiljno kreće u turistički biznis

Činjenica da se čak 70 posto smještajnih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije nalazi u obiteljskom smještaju, jedinstvena je prepoznatljivost turističke ponude Srednje Dalmacije koja je posljednjih godina doživjela posebno veliku ekspanziju....

Činjenica da se čak 70 posto smještajnih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije nalazi u obiteljskom smještaju, jedinstvena je prepoznatljivost turističke ponude Srednje Dalmacije koja je posljednjih godina doživjela posebno veliku ekspanziju.

I dok je u obalnom dijelu i na otocima stoljetna tradicija ugošćavanja turista, u Dalmatinskoj zagori ta je praksa tek u začecima, iako pojedina područja, poput Imotske krajine, po kvaliteti kuća za odmor koje se nude na tržištu i njihovoj atraktivnosti, već stoje uz bok najvećim svjetskim rivijerama kontinentalnog turizma. U cijeloj Zagori, prema podacima iz Plana razvoja turizma Dalmatinske zagore koji je izradila TZ županije prije nekoliko godina, živi tek 111 tisuća stanovnika, odnosno 38 stanovnika na kilometar četvorni, što taj prostor čini očuvanim, autentičnim i ekološki visoko vrijednim.A sve su to odlike koje se u suvremenom turizmu iznimno cijene, a glavna riječ je autentičnost.  „Kako bi potencijalne goste koji se tek odlučuju za putovanje upoznali sa svim novostima u našoj ponudi i mogućnostima dolaska u Srednju Dalmaciju, brojna marketinška i poslovna predstavljanja turizma Splitsko-dalmatinske županije u Europi i dalje traju, kao i promocije novih zračnih linija. U tijeku su  on-line kampanje, usklađene sa navikama i potrebama pojedinih tržišta i ciljanih skupina gostiju i stvaranje što boljih pretpostavki za kvalitetnu i dugu poslovnu godinu na zadovoljstvo gostiju i domaćina” ističe Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Rural House Kod Slapa, Bogatić / Bookin.com

Ministarstvo turizma u Imotski je u posljednje dvije godine (2015. i 2016.) uložilo više od 1,5 milijuna kuna.“U odnosu na 2006. godinu broj turističkih noćenja u ovom dijelu Županije doslovce se udvostručio, što znači da se dobro upravlja turističkim proizvodom. Ministarstvo turizma će svakako pomoći u daljnjem razvoju destinacije, i putem bespovratnih sredstava, ali i putem edukacija koje su neophodne za prilagođavanje modernim trendovima, koji se u turizmu vrlo brzo mijenjaju“, istaknuo je ministar Cappelli.

Uvidom na portal Booking.com, trenutno je dostupno 577 smještajnih objekata u Dalmatinskoj zagori

Imotska krajina doživljajva turistički boom

Prije samo deset godina Imotska krajina imala je tek dvije kuće za iznajmljivanje, dok je u 2017. godine registrirano ukupno 150 vila za odmor. Iduće godine planira se na području osam općina i grada Imotskog ostvariti oko sto tisuća noćenja, čak 43 kuće za odmor su sa bazenima, što je izdiže iznad hrvatskog prosjeka usluge u obiteljskim domaćinstvima.

Prema podacima TZG Imotski i sustava e-visitor, tijekom 2016. godine u 112 smještajnih objekata u Imotskoj krajini boravio je 5621 gost, a ostvareno je 47036 noćenja. To je porast od 150% u odnosu na rekordnu 2015. godinu u kojoj su ostvarena 18838 noćenja. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u gradu Imotskom i to 3154 dolaska s 22797 noćenja. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (8373), Hrvatske (4264), Poljske (4077), Austrije (2140) itd. Što se tiče naših općina, najveći broj dolazaka i noćenja imala je općina Podbablje (780 dolazaka i 8032 noćenja), zatim slijede Zmijavci (538 dolazaka i 5024 noćenja), Proložac (379-4052), Zagvozd (373-3245), Cista Provo (311-2966), Lovreć (61-769) te Runovići (25-151). “Što se tiče ove, 2017. godine, očekujemo novih tridesetak smještajnih objekata, a sudeći prema dosadašnjim rezervacijama koje su jako dobre, čeka nas još jedna rekordna turistička godina” ističu iz TZ grada Imotski.
Povezana vijest:

BUNARI RAJČICE, NEISTRAŽENI I NEOTKRIVEN NOVI BISER KULTURNOG TURIZMA DALMATINSKE ZAGORE?

INICIJATIVA ZA POKRETANJE TZ PODRUČJA ZA CIJELU IMOTSKU KRAJINU

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN