Dar iz Krka - suvenir kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je već 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira "Dar iz Krka"

Autor:  HrTurizam.hr

22. siječnja 2022.

Turistička zajednica Grada Krka raspisala je već 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira. Oni će, ako zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom "Dar iz Krka". Svaki autor ili proizvođač može prijaviti najviše tri rješenja, a odabrani suveniri dobit će Potvrdu o originalnosti.

Digitalnim katalogom suvenira označenih markicom Dar iz Krka, kojeg se može razgledati putem POVEZNICE trenutno su obuhvaćena 73 autora, proizvođača i nakladnika te ukupno 140 suvenira, i to u rasponu od umjetnina, različitih dekorativno-uporabnih predmeta i odjeće, preko domaćih gastronomskih proizvoda i kozmetike, pa sve do korisnih i atraktivnih publikacija, namijenjenih svima onima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što im tržište najčešće pruža.

Suvenir iz serije Dar iz Krka, kao što otkriva markica, svojevrsni je prezent grada, ali i odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji se provodi jednom godišnje, i to s obzirom na visoko postavljene kriterije, pored kojih se posebice izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika.

Pano-s-novim-suvenirima-Dar-iz-Krka
Foto: Turistička zajednica Grada Krka

Nastavno na to, prednost se tijekom godina davala i onim suvenirima koji su na različite načine znali interpretirati kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe te bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i prirodne  baštine. No, najveću pozornost ipak su privlačila kreativna rješenja što ih je, dosad, motiviralo pet tematskih izazova: od formi oble i uglate glagoljice, preko autentičnog otočnog soundscape-a i povijesti Knezova krčkih Frankopana, pa sve do života svetaca vezanih uz područje grada i otoka Krka te otočne prirodne baštine.

Vodeći se percepcijom grada i otoka Krka kao atraktivne outdoor destinacije, ovogodišnji je natječaj, također, tematski, što znači da se traga za suvenirskim rješenjima inspiriranim bojama, mirisima (i okusima) otočne flore. Autori i proizvođači tako svoja kreativna rješenja mogu predlagati sve do 21. ožujka ove godine.

Ako zadovolji natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem markice Dar iz Krka.

Dodajmo tome kako je prošle godine zaživio i digitalni katalog suvenira označenih markicom Dar iz Krka, a koji uz ostale sadržaje, kao njegov najvitalniji dio, donosi kataloške jedinice raspoređene po abecedi, s time da se klikom na svakog pojedinog autora, proizvođača ili izdavača otvara prozorčić s njegovim kontakt podatcima, nazivom (ili nazivima) suvenira i fotografskom galerijom.

Natječak za suvenir otoka Krka svake godine privuče veliki broj autora i proizvođača. Među njima je i Katica Orlovčić s brendom Kat’s Clay, obrtom sa sjedištem u malom selu Kras u centru otoka Krka. Katica je po struci dentalni tehničar, no odlučila se okušati u nekoj kreativnijoj djelatnosti.

Dar iz krka salica3
Foto: Kat’s Clay

"Upisala sam tečaj keramike na kojem mi je uvelike pomogla Blanka Petrić iz ateljea Cambun. U tom periodu sam saznala za natječaj "Dar iz Krka" i odlučila sam iskušati vještinu i kreativnost prijavom svoje ručno rađene šalice "Kamižot". Šalica predstavlja suknju narodne nošnje otoka Krka (Kamižot). Izrađujem tri modela šalica, s Dubašljanskim, Dobrinjskim i Vrbenskim karakteristikama", ističe Orlovčić.

Još jedna posebnost su malene cipelice na dnu šalice, kojima se kupci nerijetko oduševe i daje joj jedan zaigrani moderni detalj. Želja je bila prikazati tradicionalne dezene na moderan način, te proizvod približiti i mladoj populaciji. 

Nakon što je šalica odabrana uz ostale suvenire "Dar iz Krka" odjeknula je društvenim mrežama te se za nju stvorio veliki interes. Lijepe riječi i upiti ljudi koje ne poznaje su je oduševile i to joj je bila motivacija za ozbiljnije bavljenje poslom koji je usrećuje.

"Zbog toga sam se odlučila na otvaranje obrta, a "Dar iz Krka" je tome uvelike doprinio, jer su uz njega došli upiti za suradnju i prve narudžbe. Definitivno ću se truditi prijavljivati i u budućnosti i veselim se novim zadanim temama suvenira", naglašava Katica Orlovčić.

Dar iz krka salica6
Foto: Kat’s Clay

Prijedloge rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom potrebno je najkasnije do 21. ožujka 2022. godine, osobno ili poštom, dostaviti na sljedeću adresu:

Turistička zajednica Grada Krka
Vela Placa 1/1
51500 Krk
s naznakom: za 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira.

Natječaj je otvoren zaključno do 21. ožujka 2022. godine. Više informacija može se pronaći na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Grada Krka

Autor:  HrTurizam.hr

22. siječnja 2022.