Destinacija Lika i Mali Lošinj uvršteni među TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global...

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima su i dvije hrvatske destinacije: Destinacija Lika i Mali Lošinj.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama, kao inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima.  Kako kažu iz ocjenjivačkog TOP 100 Green Destination tima, ove je godine izbor više nego ikad bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije prilikom prijave.

Klaster Lika Destination od svog je osnivanja vođen filozofijom održivog razvoja (Smart Sustainable Destination), a osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki.

Kvalitetna suradnja s 8 zaštićenih prirodnih područja među kojima su čak 3 od 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj, formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend – Lika Quality, otvaranje novih tržišta i poticanje na povećanje lokalne proizvodnje te brojni projekti u domeni destinacijskog, kulturnog i održivog turizma samo su dio onoga na čemu Klaster Lika Destination radi od prvog dana, kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika. 

Destinacija Lika zadnjih godina postaje sve prepoznatljivija na turističkom tržištu, a ovaj certifikat samo je još jedan dokaz kako Klaster Lika Destination kvalitetno radi na promociji destinacije i razvoju po principu održivog razvoja” ističu iz Klastera Lika Destination te naglasili kako je ova prestižna nagrada dokaz destinacijskog razvoja u ispravnom smjeru i u skladu s najnovijim svjetskim trendovima.

Mali Lošinj se ponovno i ove godine situirao u skupinu najboljih, a ove je godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam.

Upravljanje održivim razvojem, koji je strateško pitanje i velika odgovornost, provodi se na svim razinama destinacije, što dokazuje činjenica da smo peti put uvršteni među Top 100 održivih destinacija svijeta, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković, te dodao kako je Turistička zajednica Grada Malog Lošinja među predvodnicima održivog razvoja u Hrvatskoj.

“Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, sudjelujemo u projektu CROSTO – Hrvatski  opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima. Ove godine smo kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete,povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti. Drago nam je da je uz Lošinj i Lika destination izabran u Top 100 održivih destinacija svijeta jer je to upravo dokaz da naša strategija održivosti i uravnoteženosti razvoja turizma i okoliša plovi u dobrom smjeru” zaključio je Cvitković.

Objavljivanjem ovog godišnjeg popisa i dijeljenjem nagrada dobre prakse i priča o uspjehu u upravljanju odredištima, inicijatori prepoznaju korake poduzete prema tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije posjetiteljima.

Ova vodeća globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama i natjecanje održava se pod pokroviteljstvom Top 100 Partnership, s posebnim doprinosima: Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Azijska Mreža Ekoturizma, Ekoturizam Australija i GLP Films.

Foto: Lošinj, Sandro Tariba / Lika, Lika destinacija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN