Digitalizacija: Plaćanje turističke pristojbe za nautičare od sada samo online putem

Od prošle godine putem usluge „e-Nautika“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, omogućena je online prijava dolaska stranog plovila ili hrvatskog čamca u hrvatske teritorijalne vode, radi plaćanja i preuzimanja...

Od prošle godine putem usluge „e-Nautika“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, omogućena je online prijava dolaska stranog plovila ili hrvatskog čamca u hrvatske teritorijalne vode, radi plaćanja i preuzimanja elektroničke potvrde o uplati naknade za sigurnost plovidbe, te je pokrenut višejezičan portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe.

Portal je predstavio dodatni način plaćanja turističke pristojbe u nautici koja se do tada plaćala samo u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Nakon provedenog pilot projekta online naplate, od 04. travnja 2021. moguća je isključivo online naplata turističke pristojbe u nautici putem portala https://nautika.evisitor.hr/, te više nije moguće platiti pristojbu u prostorijama lučkih kapetanija/ispostava.

Digitalizacija cijelog sustava, od prijave do naplate pristojbe je više nego pohvalna. Dapače, digitalizacija svih administrativnih usluga je danas imperativ. Pogotovo u nautici i kontekstu covid turizma.

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije što je najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji. 

Hrvatska ima flotu od 4.300  plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i preko milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičkih turista je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura po danu. Više od 30 posto tog novca se troši na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude.

Važno je za istaknuti i kako u sklopu glavne web stranice našeg turizma – croatia.hr, postoji posebna podstranica za nautičare tj. promociju nautičkog turizma a koja ima sve relevantne informacije, kao i dobru bazu raznih članaka o promociji nautičkog turizma.

Iskoristite te sadržaje za promociju nautičkog turizma, kako putem svojih kanala i društvenih mreža tako i za promociju. Najmanje što možete je obavijestiti svoje goste, da posjete web stranicu kako bi pratili sve informacije o nautičkom turizmu. Zašto ne i staviti jednu tablu / banner u svaku marinu upravo s vizualom i komunikacijom na ovu stranicu.

Često nismo svjesni, kako je upravo web stranica www.croatia.hr naša glavna turistička digitalna platforma za promociju našeg turizma.

/ / / ZBOG POSLJEDICA PANDEMIJE SUSPENDIRANA ODREDBA O MINIMALNIM PRIHODIMA PO PLOVILU ZA PRIZNAVANJE FIKSNIH TROŠKOVA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN