Digitalizacija turističke ponude: Vinkovci predstavili dvije nove aplikacije

Autor:  HrTurizam.hr

14. prosinca 2022.

Turistička zajednica grada Vinkovaca danas je predstavila dvije nove aplikacije - jednu za proširenu stvarnost, a druga je audio vodič.

Aplikacija proširene stvarnosti nosi naziv „Otkrivanje Vinkovaca“ i uz nju posjetitelji mogu saznati skrivene tajne povijesti grada. Otkrivaju ih kroz šetnju i odgovore na pitanja iz kviza koji je sadržan u aplikaciji na mobitelu.

Svaki točan odgovor donosi jedan segment posude Orion, kada posjetitelji točno odgovore na sva pitanja ili kompletiraju posudu, dobivaju nagradu koju mogu preuzeti u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca. Aplikaciju je nastala u suradnji s TZ grada Vinkovaca i Gradskim muzejom Vinkovci kreirala tvrtka Equinox XR.

Dvije nove aplikacije za turizam i poboljšanje turističke ponude grada Vinkovaca, naglasio je zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca, Josip Romić prilikom predstavljanja aplikacija u sklopu konferencije za medije, te dodao:

"Riječ je o jednoj aplikaciji koja otkriva Vinkovce na jedan drugačiji način, gdje svi posjetitelji našega grada mogu upoznati određene tajne najstarijeg naselja u Europi, i to vrlo lako kroz jednu igru. Druga aplikacija je audio aplikacija koja nam putem zvučnog zapisa govori o istaknutim građanima grada Vinkovaca kao Dragutinu Žaniću, Ivanu Kozarcu, Alojziji Ulmanu i mnogih drugih. U aplikaciji ih je navedeno 18 i za sve koji žele saznati više putem QR koda odaberu istaknutu osobu našeg grada, doznaju sve značajno što je učinila za naš grad i cijelu našu povijest i čak dođu do lokacije same. Na taj način svi posjetitelji našega grada mogu naučiti nešto novo o našem gradu. Ali ne samo posjetitelji, nego i naši sugrađani", naveo je Romić te se na kraju zahvalio Gradskom muzeju Vinkovci i Turističkoj zajednici grada Vinkovaca na proaktivnosti, ali i tvrtki Equinox i vinkovačkoj tvrtki Fortuno na inovativnosti i jednom jako kvalitetnom projektu i proizvodu koji će biti svima na raspolaganju. 

Screenshot 2022 12 14 at 14

Screenshot 2022 12 14 at 14 2

 

Druga aplikacija je audio aplikaciji o istaknutim Vinkovčanima poput Dragutina Žanića Karle ili Ivana Kozarca, Alojzije Ulman i drugih. Ukupno njih 18.

Skenirajući QR kod posjetitelj može izabrati o kojem Vinkovčaninu želi saznati više (ili pak o svima njima), a ako želi, može posjetiti i lokaciju koja je s autorom povezana. Ova aplikacija realizirana je u suradnji s vinkovačkom tvrtkom Informatika Fortuno d.o.o.

Riječ je o dvije aplikacije kojima se želimo približiti i sugrađanima i posjetiteljima povijest Vinkovaca navela je direktorica TZ grada Vinkovaca Martina Matković i dodala kako često puta čuju žaljenje ljudi što ne mogu u prostoru vidjeti nešto iz povijesti vremena što objektivno nije moguće, pa su u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovaca s kojim sve počinje i završava u ovoj aplikaciji napravili jednu zanimljivu, uvjerljivu priču.

"Bez njihove pomoći, puno toga u gradu vezano uz povijesni turizam, odnosno i kulturni, ne bismo mogli realizirati pa im ovim putem zahvaljujem. Puno je tu točaka koje smo s njima definirali i gdje su nam izišli u susret s materijalima koji su olakšali tvrtki Equinox iz Zagreba da nam taj dio digitalno naprave kroz jednu zanimljivu i poučnu priču u šetnji kroz grad. Što se tiče druge aplikacije tu je riječ o proširenoj stvarnosti. Isto tako zanimljiva aplikacija, međutim za sada nažalost dostupna samo na hrvatskom jeziku, ali od siječnja odnosno sljedeće godine planiramo je prevesti na engleski jezik, a nakon toga ćemo vidjeti i na nekim drugim jezicima. Riječ je o 18 značajnih Vinkovčana. Znamo da je prije nekoliko godina Gradski muzej Vinkovci izdao publikaciju u kojoj je navedeno 100 značajnih Vinkovčana samo za određeni period povijesti našega grada. U 8.000 godina sigurno ih je više od 100 značajnih Vinkovčana, a mi smo za početak odabrali njih 18. I jedna i druga aplikacija dozvoljavaju proširivanje sadržaja, tako da vjerujem ćemo to u budućnosti znatno proširiti."

Equinox xr vinkovci 2022 10 31 10 25 26

Hrvoje Vulić, direktor Gradskog muzeja Vinkovci je kao posebno zanimljive istaknuo dvije lokacije unutar aplikacije koje su vrijedne viđenja, a nije ih moguće vidjeti u ne-virtualnom svijetu: „Za početak je to nalaz Vinkovačko srebro, koje je predstavljeno zajedno s mjestom na kojem je pronađeno, te lokacija na kojoj u aplikaciji sve počinje: zgradom nekadašnjeg PIK-a, zapravo lokacijom ispod nje gdje se u rimsko doba nalazila ogromna žitnica, odnosno dvije zgrade i tržnica između njih, a koje su sada rekonstruirane virtualno. Naša je baština iznimna, i malo je po malo na ovaj način digitalno predstavljamo, i to na način koji će biti posebno atraktivan mladima”,  zaključio je Vulić.

Za preuzimanje obje aplikacije izrađen je promo letak koji je podijeljen svim smještajnim objektima kao i kafićima i restoranima u Vinkovcima, a aplikacije se mogu preuzeti i na web stranici TZ Vinkovaca.

Prilog:

OTKRIVANJE VINKOVACA 

AUDIO VODIČ KROZ VINKOVCE

 

Autor:  HrTurizam.hr

14. prosinca 2022.