Digitalne zelene potvrde mogle bi biti prihvaćene već do lipnja

Zastupnici Europske komisije su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije. S...

Zastupnici Europske komisije su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije.

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su dali podršku za hitni postupak (članak 163) koji omogućuje brži parlamentarni nadzor Komisijinih prijedloga uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

/ / / Europska komisija dala prijedlog za uvođenje digitalne zelene potvrde

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici u srijedu, većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije COVID-19. Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene.

Digitalne zelene potvrde mogle bi biti prihvaćene već od lipnja

Na sljedećoj plenarnoj sjednici (26. do 29. travnja) bit će prihvaćeno stajalište za pregovore s Vijećem koje može uključiti i amandmane na prijedlog Komisije. Odbor za građanske slobode, kao nadležni za ovo pitanje u Europskom parlamentu, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi počeo pregovore. Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između suzakonodavaca.

Nakon glasanja, predsjednik Odbora za građanske slobode Juan Fernando López Aguilar rekao je kako su nam digitalne zelene potvrde potrebne kako bi se vratilo povjerenje u schengensko područje dok se nastavlja borba protiv pandemije virusa COVID-19. “Potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje budući da je ono temeljno pravo u Europskoj uniji. Potvrde također ne mogu voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju. Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke“, dodao je López Aguilar.

I to je opet važno naglasiti, kako Covid putovnice nisu niti smiju biti jedini uvjet za putovanje. I dalje će se moći putovati kao i prošle godine kao i trenutno uz predočenje negativnog PCR testa ili antigenskih testova odobrenih u Europskoj uniji, te dodatno s potvrdama o preboljenom COVID-u 19 ili o cijepljenju tj. “covid putovnicama”.

/ / / Očito treba ponoviti. Covid putovnice ne smiju i nisu jedini uvjet za putovanje!

​Hrvatska priprema sve uvjete za lakši dolazak turista i što bolju turističku sezonu

Važan korak u sklopu priprema za turističku sezonu je omogućavanje stranim državljanima što lakšeg prelaska državne granice, a što je jučer na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite najavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović.

Turisti koji dolaze u Hrvatsku, a koji su ili cijepljeni, ili su preboljeli COVID ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU, moći će ući u Republiku Hrvatsku“, rekao je Božinović, naglasivši kako će Hrvatska ove uvjete implementirati u svoje odluke i prije donošenja konačnog rješenja o digitalnim zelenim propusnicama na nivou EU.

Mi se pripremamo za sezonu da bude što je moguće bolja, a o svima nama ovisi kakva će ona biti. Ne samo na razini Stožera i Vlade, nego na razini svake županije, svakog grada i općine, a pogotovo tamo gdje turizam predstavlja najveći dio kolača kada govorimo o prihodovnoj strani“, naglasio je Božinović.

/ / / Nacionalni stožer u pripremi sezone traži veću odgovornost županijskih stožera. Logistika i infrastruktura na terenu je ključna, a za to nam treba sinergija

Osim najavljene Odluke, Ministarstvo turizma i sporta istovremeno u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo već razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama.

Također, kako bi se svi turistički dionici i svi ostali dionici u lancu putovanja u RH potaknuli na pridržavanje epidemioloških mjera, a turisti dobili sve informacije o sigurnosnim protokolima i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je projekt Safe stay in Croatia u koji se dosad već uključilo više od 10.000 dionika iz turističkog sektora.

Turistički djelatnici na listi prioriteta za cijepljenje

Ministarstvo turizma je krajem siječnja uputilo apel Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje.

Trenutno je u Hrvatskoj pri završetku prva faza cijepljenja, u kojoj su prioritet imali zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije osobe. Druga faza su sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju tj. u trećoj fazi kreće cijepljenje cjelokupnog stanovništva.

Kako je istaknula Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, turistički djelatnici bit će u prioritetnoj skupinu kada krene cijepljenje u trećoj fazi. ” Mi se nadamo da će to biti sredinom svibnja. Turistički djelatnici će se cijepiti u trećoj skupini, kada počinje cijepljenje opće populacije. Mi smo predložili da upravo turistički djelatnici budu dio treće skupine. Radi se o 50.000 do 60.000 cjepiva za turističke djelatnike

/ / / Turistički djelatnici će se cijepiti sredinom svibnja. Najvažnije je da na terenu budemo spremni

Kao što govorim od početka covid krize, percepcija sigurnosti i komunikacija igrat će ključnu ulogu. Iako turistička sezona ovisi o epidemiološkoj situaciji u cijeloj Europi ili našim glavnim emitivnim tržišta, kao i kod nas, mi sami moramo sve posložiti i biti apsolutno spremni za otvaranje granica.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN