Dodijeljena oznaka Lošinj Taste of Vitality - Brenda vitalnosti u ugostiteljstvu

Autor:  HrTurizam.hr

7. lipnja 2024.

Na Lošinju, otoku vitalnosti, u Muzeju Apoksiomena održana je svečana dodjela oznake Taste of Vitality, projekta u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Gastronauta.

Oznaka se odnosi na hranu bogatu hranjivim tvarima koja podržava opću dobrobit i razinu energije. Naglašava uravnoteženu prehranu s esencijalnim vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima za promicanje vitalnosti i zdravlja s posebnim naglaskom na način kuhanja i pripreme hrane.

Titule Taste of Vitality dodijeljene su za 54 jela i 6 pića iz ponude ukupno 16 ugostiteljskih objekata.

Na inicijativu Turističke zajednice, pokrenut je projekt širenja brenda vitalnosti na ugostiteljsku ponudu. U suradnju su pozvani partneri iz poduzeća Abisal i Gastronaut, predvođeni prof. Karin Mimicom, koji stoje iza brojnih uspješnih gastronomskih brendova destinacija.

Kreiranje priručnika koji spaja mediteransku i anti-age prehranu s lošinjskim namirnicama povjereno je mag. nutr. Diani Gluhak Spajić, autorici Healthy Meal Standarda.

Svako jelo kojem je u Muzeju Apoksiomena dodijeljena titula Taste of Vitality predstavlja ukusan i nutritivno bogat lagani obrok s okusima Lošinja, pri čemu su sastojci i gramature precizno nadgledani od strane nutricionista.

Losinj taste of vitality 3

Losinj taste of vitality 4

Jela za vitalnost možete pronaći posebno istaknuta na jelovnicima sljedećih restorana: Artatore, Baracuda, Bocca Vera, Bora Bar, Borik, Corrado, Diana, Deveron, Manora, Mare, Silvana, Trojka, Veli žal, Za Kantuni, te slastičarni Torte i to i Moby Dick Gelateria.

Na plaketama dodijeljenim restoranima navedena su i preporučena jela za vitalnost. Među Taste of Vitality delicijama nalaze se, primjerice: Škampi crudo; Salata od rakovice; File škarpine s povrćem i lošinjskim agrumima; Lignje na brudet s palentom; Hobotnica pod pekom s povrćem; Smotuljci od blitve punjeni raguom od lignji; Tartar od plavorepe tune; Juneći carpaccio s lošinjskim kaparima; Beef tagliata na rukoli; Janjetina na umido; Mladi pivac na žaru; Burgeri od leće, divljeg luka i koromača; Batat punjen otočnim pestom; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća; Chia puding sa lavandom; Kokteli sa svježim voćem, povrćem i mirisnim biljem.

Lošinj je poznat po blagoj klimi, čistom zraku obogaćenom miomirisima samoniklog ljekovitog bilja, s više od 200 sunčanih dana godišnje te 280 km pješačkih i biciklističkih staza. Sada su ti aduti prekrasne i za zdravlje preporučene destinacije dodatno ojačani ponudom jela pod brendom Taste of Vitality.

Svečanost dodjele su svojim nastupom uveličali Pjevački zbor mlađeg uzrasta glazbenog odjela Osnovne škole Maria Martinolića a posebne izvedbe na klaviru pružili su Marko Drča i Karolina Jureković.

Izvor i foto: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Autor:  HrTurizam.hr

7. lipnja 2024.