HTZ dodijelio priznanja Zlatna penkala za 2015. godinu

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je na svečanosti u Dioklecijanovim podrumima u Splitu, dodijelila 12. put za redom nagrade i priznanja Zlatna penkala za 2015. godinu. Nagrada je namijenjena stranim...

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je na svečanosti u Dioklecijanovim podrumima u Splitu, dodijelila 12. put za redom nagrade i priznanja Zlatna penkala za 2015. godinu. Nagrada je namijenjena stranim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj i njenoj turističkoj ponudi.

Svečanosti je prisustvovalo 29 inozemnih novinara, a ukupno je bilo nominirano 13 reportaža za pisani materijal, 8 reportaža za blog materijal te 6 TV reportaža. Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su zamjenik ministra turizma Robert Pauletić te direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić. Zamjenik Pauletić i direktor Ivičić podsjetili su na odlične rezultate turističkog prometa ostvarene u prošloj godini pritom naglasivši kako veliku ulogu u promociji Hrvatske imaju i medijske objave stranih novinara i blogera.

Zlatnu penkalu ili grand prix za najbolji pisani materijal osvojili su Jean-Louis Tremblais i Eric Martin koji su dio francuske reporterske ekipe Le Figaro Magazine. Oni su prošle godine boravili u Sinju tijekom održavanja Sinjske alke. Za potrebe reportaže snimani su detalji utrke, ali i intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime. U sklopu članka objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima riječi poput vojvode, bare i čoje, arambaše. Reportaža pod nazivom „Gospini kopljanici“ je objavljena na 10 stranica 11. rujna 2015. godine u nakladi 400.000 primjeraka.

Nagradu za najbolji televizijski materijal osvojila je Beate Höfener za reportažu „Croatia’s green peninsula“ koja govori o Istri. Materijal je rađen za njemačku TV postaju WDR. Novinarka je obišla Istru u kojoj su je očarali romantični gradovi Rovinj, Pula i Poreč, a posjetila je i nacionalni park Brijuni te unutrašnjost Istre. Beate Hofener radi više od dvadeset godina za TV kuću Westdeutscher Rundfunk Köln, a u fokusu njenog rada su kultura i priroda. Reportaža je emitirana 24. svibnja 2015. godine u trajanju od 90 minuta, a vidjelo ju je 921.550 gledatelja.

Ove je godine nagrada za najbolji blog materijal otišla poljskim blogerima iz grada Lublina. Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś mladi su bračni par koji već nekoliko godina strastveno istražuju Hrvatsku. Kao rezultat putovanja i boravaka u Hrvatskoj nastalo je nekoliko interesantnih projekata putem kojih su željeli podijeliti svoje doživljaje tijekom boravka, ali i pružiti brojne korisne informacije svima koji žele posjetiti Hrvatsku. Njihove tekstove, informacije i specijalizirani blog o Hrvatskoj može se pročitati na www.crolove.pl,  a materijale objavljuju i na kanalima Youtube, Facebook, Instragram, Twitter, Google+ i Pinterest.

IMG_1600

Objave su prepune sjajnih fotografija, tekstova o osobnom doživljaju Hrvatske, te brojnim aktualnim korisnim informacijama o Hrvatskoj. Nominirane reportaže naslova „25 fotografija zbog kojih ćete se zaljubiti u Hrvatsku“, „Šetnja dubrovačkim zidinama“, „25 razloga zašto nikada ne biste trebali posjetiti Hrvatsku“, „Šibenik – grad povijesti i šibenski zaljev“, „20 činjenica o Hrvatskoj koje niste znali“ bile su vrlo čitane, a post na temu  Dubrovačkih zidina imao je 3. 300 interakcija.

Dodajmo kako su svečanost dodjele Zlatne penkale svojim nastupom uveličali Marija Buzdovačić, priznata splitska sopranistica koja je 2006. dobila prestižnu Dekanovu nagradu i nagradu grada Splita za najuspješnijeg mladog glazbenika, te Zlatko Aurelio Kokeza, poznati bariton i član Opere Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu. Ovaj glazbeni dvojac nastupio je pod dirigentskom palicom maestra Haria Zlodre, ravnatelja opere HNK Split koji je ujedno i ravnatelj glazbenog programa, najpriznatije kulturne manifestacije na ovim prostorima, Splitskog ljeta.

Izvor/ Photo:  HTZ

Vijesti: