Dosad izdano više od 100.000 tisuća “covid putovnica”

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde potvrdio je punu funkcionalnost i interoperabilnost, objavio je danas Davor Božinović, Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske te...

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde potvrdio je punu funkcionalnost i interoperabilnost, objavio je danas Davor Božinović, Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske te naglasio kako je više od 100.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo sedam dana.

Zahvaljujem građanima na interesu i napominjem kako više od 1.7 milijuna osoba, čiji su podaci u nadležnim registrima, ima pravo dobiti EU digitalnu COVID potvrdu. Kroz sustav korisničke podrške odgovoreno je na više od 2000 upita građana. Provjera potvrda se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja” ističe Božinović.

Do sada je uspješno validirano više od 8.000 “covid putovnica” od građana Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama.

Također, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala Republiku Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU DCP ( digitalna potvrda EU-a )

EU Parlament danas je odobrio digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

Sve države članice prihvaćat će potvrdu kojom se dokazuje da je osoba cijepljena, da ima negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest COVID-19, a “covid putovnice” trebala bi se primjenjivati od 1. srpnja 2021., na rok od 12 mjeseci – glavni je zaključak EU Parlamaneta gdje su zastupnici danas dovršili rad na zakonodavnom paketu o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u kojom će se olakšati putovanje unutar Unije i pridonijeti gospodarskom oporavku.    

Vijeće treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2021. Više u prilogu.

Što se procijepljenosti građana sada smo na oko 40%, dok je cilj do kraja lipnja doći do 50% procijepljenosti stanovništva HR

/ / / Parlament odobrio digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u

/ / / U HRVATSKOJ IZDAJU COVID PUTOVNICE. DONOSIMO DETALJE

Foto: Rachel Claire from Pexels / Ilustracija: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN