ECA četvrti put najavila pa otkazala početak letova

Zbog dodatne dokumentacije koja je trebala biti dostavljena HACZ, European Coastal Airlines neće početi s letovima kako je najavljivano – jučer, već najvjerojatnije u ponedjeljak (29.08.2016.) ističu u priopćenju...

Zbog dodatne dokumentacije koja je trebala biti dostavljena HACZ, European Coastal Airlines neće početi s letovima kako je najavljivano – jučer, već najvjerojatnije u ponedjeljak (29.08.2016.) ističu u priopćenju iz ECA.

Inače, ovo je već po četvrti puta da ECA najavljuje početak letenja od kada su izgubili dozvolu za letenje hidroavionima. Sukladno izvještaju Hrvatske agencije za zrakoplovstvo, ECA je dobila dozvolu za samo jedan hidroavion, dok ostala tri aviona su i dalje prizemljena.

Važno je napomenuti kako su nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom nisu isključivo administrativne prirode već glavnina predstavlja značajno odstupanje od zahtjeva primjenjivih propisa te smanjuju sigurnosni standard. „Ponovno izdavanje svih dokumenata koji su nužni za nastavak letova ovisi o dinamici otklanjanja preostalih nedostataka od strane ECA-e „ističu iz CCAA što jasno govori kako hidroavioni nisu prizemljeni zbog  administrativne prirode nego isključivo zbog sigurnost tj. tehničkih poteškoća s ispravnosti hidroaviona, što je protivno prijašnjim tvrdnjama izvršnog direktora ECA Klaus Dieter Martina.

Ova afera sigurno će naštetiti ugledu i poslovanju tvrtke ECA jer se radi o najgorem mogućem problemu – a to je sigurnost putnika. Povjerenje u svakom poslu kao i u privatnom životu je ključno, a pogotovo kada se radi o avionskom prijevozu putnika. Povjerenje se gradi dugoročno i dobiti ga je teško, no kada se povjerenje izgubi, tada je puno teže, istraživanja kažu čak tri puta skuplje, ga opet vratiti.

Istraga Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo ( CCAA ) još je u tijeku, a kada će opet poletjeti hidroavioni  i hoće li uopće, pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor sljedeći tjedan.

Povezane vijesti: