Ecobnb – ekološka platforma u potpunosti posvećena boravku u autentičnim eco-friendly objektima, od sada i u Hrvatskoj

Ekologija i održivost turističkih smještajnih objekata kao i promoviranje manje razvijenih područja u Hrvatskoj, glavni su ciljevi nove platforme Ecobnb. Ecobnb predstavlja spoj ponude eco-friendly smještaja i autentičnih doživljaja...

Ekologija i održivost turističkih smještajnih objekata kao i promoviranje manje razvijenih područja u Hrvatskoj, glavni su ciljevi nove platforme Ecobnb.

Ecobnb predstavlja spoj ponude eco-friendly smještaja i autentičnih doživljaja ruralnog i ekoturizma, a ova nova online-platforma od sada je dostupna i u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da turizam na globalnoj razini doprinosi ukupnim svjetskim emisijama stakleničkih plinova s oko 5%, od čega oko 40% pripada avionskom prometu, 30% automobilskom prometu i 20% turističkom smještaju (UNWTO&UNEP, 2008). No, trendovi se mijenjaju.

Suvremeni turisti, naročito milenijalci, generacija koja će do 2020. predstavljati 50% svih putnika, očekuju da njihovo putovanje bude autentično, održivo i odgovorno. Ljepota krajolika i ekološka očuvanost elementi su ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente i zbog koje smo odlučili  proširiti poslovanje i na Hrvatsko tržište.” ističe Nastja Logar, zastupnica Ecobnb-a u Hrvatskoj. 

Ecobnb izdvaja eko turističku ponudu i povezuje okolišno odgovorne domaćine s putnicima u potrazi za mirom, čistim zrakom, netaknutom prirodom, tradicijom i upoznavanjem lokalnog načina života sve kroz prizmu smanjenja ugljičnog otiska turizma na okoliš.

Kako bi neki smještaj bio izlistan na platformi Ecobnb.com, potrebno je ispunjavati minimalno 5 od 10 eko standarda koji doprinose smanjenju troškova i unapređenju okolišne održivosti objekta. A to su: organska hrana, zelena gradnja, 100% obnovljivi izvori energije, solarni paneli, odvajanje minimalno 50% otpada, ekološka sredstva za pranje i čišćenje, dostupnost bez automobila, energetski-štedna rasvjeta, reduktori za vodu te sakupljanje i ponovna upotreba kišnice.

Ecobnb zajedno s različitim partnerima (nevladinim organizacijama, lokalnim i nacionalnim vlastima, provoditeljima certifikacijskih programa/eko oznaka, tvrtkama s eko proizvodima i uslugama) danas povezuje zajednicu od milijun putnika koji traže zeleni smještaj i unikatne eko doživljaje te dokazuje da postoji inovativna i održiva alternativa klasičnom turizmu. Da je upravo primjena okolišne održivosti u smještajne objekte budućnost turizma dokazuje i nagrada za odličnost i inovativnost koju je Svjetska turistička organizacija dodijelila platformi Ecobnb u 2017.g.“, zaključila je Logar.

Putem web platforme i mobilne aplikacije može se rezervirati više od 3.000 eco-friendly turističkih smještajnih objekata u Europi, a u Hrvatskoj je trenutno oko 10 domaćina u obiteljskom smještaju na platformi Ecobnb, a jedna od njih je i Villa Perka na otoku Hvaru.

Ekološka svijest i održivost su jedni od glavnih trendova u turizmu, a svijest o istom iz godine u godinu samo raste, pogotovo u slučaju milenijalca i budućih novih turista.

POVEZANE VIJESTI:

POREZ NA DOHODAK I ŠTO MORAMO ZNATI O TOME?

UKLJUČITE SE U PROGRAM CERTIFICIRANJA EKO PRIJATELJSKOG SMJEŠTAJA ECO DOMUS

POKREĆE SE FAIRBNB, „PRAVEDNIJA“ ALTERNATIVA AIRBNB-U

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN