ECTAA: U razmatranju je osnivanje EU fonda za pomoć putničkim agencijama

Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održalo je sjednicu Upravnog odbora u Puli, a ključne teme sastanka bile su revizija posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od strane Europske...

Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održalo je sjednicu Upravnog odbora u Puli, a ključne teme sastanka bile su revizija posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od strane Europske komisije (EK) te potencijalno stvaranje posebnog fonda za pomoć branši.

“Europska komisija objavila je plan evaluacije i procjene učinka Direktive o paket i povezanim putnim aranžmanima, odnosno posebnog oporezivanja putničkih agencija zbog kojeg smo dovedeni u nekonkurentan položaj. Mi u branši se već godinama borimo da se to promijeni, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Intenzivno se raspravlja o modalitetima koji ne bi trebali biti nepravedni prema agencijama”, istaknuo je član Upravnog odbora ECTAA-e i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Naglasio je kako se razgovara i o drugim mjerama poput stvaranja posebnih fondova EU-a za nelikvidnost i pomoć agencijama u kriznim situacijama poput pandemije. Na stolu su i pravila o vaučerima za zamjenska putovanja, dodatna pravila o povratu sredstava u slučaju otkazivanja paketa zbog neizbježnih i izvanrednih okolnosti te moguće ograničenje predujmova koje bi trebali izvršiti putnici u paket aranžmanu.

“Vrlo je aktualna i tema održivosti poslovanja koja zbog klimatskih promjena sve više dolazi u fokus. I organizirani promet putničkih agencija se mora tome prilagoditi. Naravno, pričat ćemo i o budžetima za 2022. te pripremama redovnih izbora za vodstvo ECTAA-e dogodine u petom mjesecu”, rekao je Žgomba.

Inače, današnja je sjednica među završnim aktivnostima u ovoj godini koja je obilježila Hrvatsku i hrvatski turizam i to zahvaljujući sporazumu koji je potpisan s Hrvatskom turističkom zajednicom, a kojim Hrvatska u 2021. godini ima status “Preferred Destination” krovnog europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN