Ekomuzej Batana prenosi znanje o očuvanju nematerijalne baštine

Ekomuzej Batana iz Rovinja, upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine, sudjelovanjem u EU projektu CULTURECOVERY preuzeo je na sebe, nizom besplatnih radionica i drugim aktivnostima, zadatak...

Ekomuzej Batana iz Rovinja, upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine, sudjelovanjem u EU projektu CULTURECOVERY preuzeo je na sebe, nizom besplatnih radionica i drugim aktivnostima, zadatak prenošenja znanja i umijeća o očuvanju neopipljivog dijela baštine. Cilj projekta CULTURECOVERY jest razvoj novih pristupa za inovativno očuvanje, obnovu i promociju nematerijalne kulturne baštine

Kako se postiže taj cilj kroz storytelling ili pripovijedanje te kroz interpretativne ture kao sredstvo inovativne turističke ponude, saznalo je više od 20 polaznika druge CULTURECOVERY radionice prošlog petka u Ekomuzeju Batana u Rovinju.

Prošećete li glavnom rovinjskom ulicom Santa Croce, uživat ćete u sceničnim prizorima starih kamenih kuća u neposrednoj blizini mora. No, tek kad one “progovore” glasom vodiča ili, još bolje, lokalnog vodiča, koji uz zanimljive podatke prenosi emociju i autentičnost, doživjet će te tu istu ulicu u potpunosti, a dio vašeg doživljaja postat će i njena nematerijalna baština.

Dugačak naslov radionice “Storytelling tj. vještina pričanja priča i prijenos nematerijalne baštine te praksa interpretacije baštine kao sredstvo inovativne turističke ponude” brzo se konkretizirao u jedinstveni doživljaj za polaznike kad ih je članica Udruge Batana i vrsna poznavateljica Rovinja, Anna Delia Quarantotto, povela putem ulice Santa Croce, ulice njenih uspomena i rovinjske prošlosti. Podijelivši s polaznicima niz sjećanja i osobnih priča, pogotovo onih iz djetinjstva te zanimljivih, povijesnih podataka koji se ne mogu pronaći ni u vodičima, gđa. Quarantotto uspjela je čak i svoje Rovinjce potaknuti da vlastiti grad pogledaju “drugačijim očima”.

Za drugi dio radionice  koji se odvijao u samom Ekomuzeju bila je zadužena Iva Silla, kreatorica interpretativnih tura Secret Zagreb i prvi licencirani vodič i trener za interpretativno vođenje. Ona je sudionike radionice upoznala sa svojim Secret Zagreb turama, pojasnila pojam osobne interpretacije, ali im i dala smjernice za interpretativno vođenje na primjeru Rovinja i njegovih zanimljivosti. Praktični dio, odrađen po grupama, pratio je samu definiciju interpretativnog vođenja koja podrazumijeva pretvaranje fenomena u doživljaje, skrb o baštini, izazivanje odjeka kod sudionika i nuđenje staza dubljeg značenja.

Darija Čelić Trajčeski, polaznica radionice i vlasnica turističke agencije iz Pule, sažela je svoje dojmove naglasivši kako se prijavila na radionicu jer želi raditi drugačije ture koje će više uključivati i animirati grupe koje vodi te izbjeći suhoparnost i dosadu. Radionicu je u tom pogledu ocijenila izuzetno korisnom, a posebno joj se svidjelo što je Rovinj, koji dobro poznaje, upoznala iz sasvim jednog drugog, osobnog kuta kroz priču Ane Delie Quarantotto u kojoj je puno naučila o Rovinju kakvog rijetko tko poznaje.

Niz radionica je jedna u od aktivnosti Ekomuzeja u sklopu EU projekta Culturecovery koji se u Rovinju provodi u suradnji s etnologinjom dr.sc. Ivonom Orlić, a rovinjski dio cjelokupnog projekta osmislila je Tamara Nikolić Đerić, predsjednica Udruge-Ekomuzej Batana i stručno-programska voditeljica Ekomuzeja.

Povezana vijest: ZAŠTO MI TZ ROVINJA NIJE PRODALA PRIČU DA SE VRATIM U ROVINJ?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN