Ekonomski institut Zagreb objavio novu analizu turističkih pokazatelja u Hrvatskoj

Ekonomski institut Zagreb ( EIZ ) redovito izdaje sektorske analize tj. publikaciju koja prati stanje i trendove u raznim sektorima, pa tako i u turizmu. Uz analizu osnovnih pokazatelja turističkog...

Ekonomski institut Zagreb ( EIZ ) redovito izdaje sektorske analize tj. publikaciju koja prati stanje i trendove u raznim sektorima, pa tako i u turizmu.

Uz analizu osnovnih pokazatelja turističkog sektora za Hrvatsku, napravljena je zanimljivu usporedbu s pokazateljima za Europsku uniju, kao i na globalnoj razini. Osim toga, analiza daju pregled financijskih pokazatelja vodećih trgovačkih društava u turističkom sektoru u Hrvatskoj i očekivana kretanja u tekućoj, odnosno sljedećoj godini.

Tako je prema podacima Eurostata za 2018. godinu, najpopularnija turistička destinacija za strane turiste bila je Španjolska s ostvarenim 301 milijunom noćenja stranih turista u turističkim smještajnim objektima, što čini 18,7 posto ukupnog broja noćenja nerezidenata u EU-28.

Izvor: EIZ

Nakon Španjolske slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s 217,2 milijuna noćenja, zatim Italija s 216,5 milijuna noćenja te Francuska sa 140,7 milijuna noćenja. Spomenute zemlje ostvaruju više od polovice (54,5 posto) ukupnog broja noćenja stranih turista u Europskoj uniji.

S druge strane, najmanju turističku posjećenost bilježe Luksemburg i Latvija. Hrvatska se s ostvarenim 83,1 milijunom noćenja stranih turista (udio od 5,2 posto) u 2018. godini i dalje nalazi na vrlo dobrom osmom mjestu ljestvice EU zemalja.

Gledano po državama članicama EU-a, udio izravne bruto dodane vrijednosti u bruto dodanoj vrijednosti gospodarstva najveći je u Hrvatskoj (10,9 posto). Zatim slijedi Portugal s udjelom od 6,7 posto, Španjolska sa 6,6 posto te Italija s udjelom od 6 posto. Ovaj se udio u ostalim zemljama za koje su raspoloživi podaci kreće u rasponu od 2 posto u Poljskoj do 5,8 posto u Mađarskoj.

Kvalitetna, kratka i efikasna analiza autorice Ivane Rašić iz Ekonomskog Instituta Zagreb, koja daje dobar pregled turističkih pokazatelja. Svakako preporuka za pročitati i “lagano” štivo za nadolazeći vikend, kako bi dobro analizirali sve pokazatelje te gdje smo i gdje idemo.

Prilog: EIZ SEKTORSKA ANALIZA : Turizam

Povezane vijesti: