Gastronomska promocija hrvatskih regija: Okusi Kvarnera u zrakoplovima Croatia Airlinesa

Gastronomska promocija hrvatskih regija na letovima hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika.

Autor:  HrTurizam.hr

19. srpnja 2023.

Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska turistička zajednica i Croatia Airlines od 01. kolovoza do 30. studenoga 2023. godine provode zajednički promotivni projekt „Okusi Kvarnera“.

U tom će se razdoblju u zrakoplovima Croatia Airlinesa posluživati posebno osmišljeni obroci, koji se temelje na kulinarskoj raznolikosti kvarnerskog područja u kojoj se isprepliću primorska, goranska i otočna kuhinja.

Croatia Airlines će svojim putnicima u domaćem i međunarodnom prometu, u poslovnom razredu, ponuditi veliki snack box s namazom od tune, krekerima sa začinskim biljem, zelenim i crnim maslinama, muštaćonima i smokvenjakom.

Na letovima kraćim od jedan sat ponudit će mali snack box koji uključuje namaz od tune, krekere sa začinskim biljem i smokvenjak, dok će se putnicima u ekonomskom razredu nuditi krekeri sa začinskim biljem Kvarnera. 

Direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo istaknuo je da se zajedničkim projektom Okusi Kvarnera nastavlja gastronomska promocija hrvatskih regija na letovima hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika.

Ovaj projekt naslanja se na širi projekt Hrvatske turističke zajednice pod nazivom Hrvatska puna okusa, a istodobno je kruna suradnje Croatia Airlinesa i Turističke zajednice Kvarnera u sklopu koje smo u studenom 2022. godine zajednički uspostavili redovitu međunarodnu liniju Rijeka - München, na kojoj naši zrakoplovi lete i tijekom ove sezone. U sljedeća četiri mjeseca putnici na svim našim međunarodnim i domaćim letovima imat će prigodu doživjeti gastronomiju Kvarnera, čija se raznolikost temelji na susretanju mediteranske i kontinentalne klime, a drago nam je što sinergija svih sudionika u ovom projektu pridonosi i promociji ove hrvatske regije, čime dodatno razvijamo hrvatski turistički proizvod“, navodi Žabo.

Okusi kvarnera croatia airlines 2 autor nikola cvjetovic large

Ovaj projekt gastro promocije naše županije na aviolinijama Croatia Airlinesa sastavni je dio ne samo naše dugogodišnje suradnje s hrvatskim nacionalnim prijevoznikom, već i sam početak promocije Kvarnera kao Europske regije gastronomije 2026. godine. Vjerujem da će putnici na svom putovanju uživati u specifičnim namirnicama Kvarnera, ali i da će im taj mali „gastro izlet“ biti poticaj da nas posjete i istraže. I ovakvi projekti i načini isticanja gastronomije predstavljaju iskorak i daljnji rad na razvoju gastronomije, posebice sada kad smo u postupku osvajanja titule Europske regije gastronomije koja ne podrazumijeva samo promociju nego i zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, obrazovanja, zdravstva i drugih sektora“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kvarner je danas uspješna turistička regija koja se, između ostalog, ističe po vrhunskoj eno-gastronomskoj ponudi, a navedeno potvrđuje i nedavno dobivena titula Kvarnera kao Europske regije gastronomije. Siguran sam kako će dodatnoj prepoznatljivosti kvarnerske, ali i ukupne hrvatske gastronomije značajno doprinijeti ova zajednička suradnja s nacionalnim avioprijevoznikom, čiji će brojni inozemni, ali i domaći putnici imati priliku uživati u letu uz specifične mirise i okuse našeg kraja. Do sada su na ovaj način predstavljeni okusi slavonskih delicija i dalmatinske marende, a sada će se na najbolji način predstaviti kreativna gastronomska ponuda Kvarnera koja će putnicima let učiniti ugodnijim, ljepšim i zanimljivijim“, poručio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, nadodavši kako je cilj ovog projekta promocija gastronomske ponude svih hrvatskih regija.

Župan PGŽ Zlatko Komadina je, pohvalivši projekt, rekao da se bogatstvo i raznolikost zeleno-plave županije prepoznaje u njenoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao i bogatoj gastro i enološkoj ponudi te dodao:

Posebno se ističemo gastronomijom, u našem slučaju, to je spoj mediteranske i kontinentalne kuhinje, koja je izrasla u prepoznatljiv brend Primorsko-goranske županije, a nedavno izdanje prestižnog vodiča posvećenog gastronomskoj sceni naše županije kao i titula Kvarneru koji postaje Europska regija gastronomije u 2026. godini, to i potvrđuje. Vjerujem da su gosti koji nam pristižu zadovoljni uslugom i bogatom gastronomskom ponudom naše regije te da uživaju u delicijama vrijednih ruku i kreativnih ideja naših chefova.“

Okusi kvarnera croatia airlines 6 autor nikola cvjetovic large

Okusi kvarnera croatia airlines 4 autor nikola cvjetovic 2

Osim posebnog gastronomskog doživljaja za putnike na letovima u 24 međunarodna i 8 domaćih odredišta Croatia Airlinesa, ovaj projekt istodobno predstavlja jedinstvenu priliku za promociju Kvarnera kao destinacije gastronomije i pune raznolikosti doživljaja.

Projekt „Okusi Kvarnera“ u zrakoplovima Croatia Airlinesa uključuje i širu marketinšku suradnju 3 nositelja projekta; TZ Kvarnera, HTZ-a i Croatia Airlines-a, koji će svojim marketinškim kanalima promicati „Okuse Kvarnera“.

Tako će vidljivost Kvarnera biti istaknuta kroz interne kanale Croatia Airlinesa kao što su putni časopis, video ekrani u zrakoplovima, newsletter Croatia Airlinesa, oglašavanje na društvenim mrežama i internim medijima, plakatima u poslovnicama, kao i na posebnoj web podstranici gastro ponude Croatia Airlinesa. 

Podsjetimo, ovo je već treći takav projekt Croatia Airlines. Prvo su bili predstavljeni "Okusi Slavonije" u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije, pa "Dalmatinska maredna" u suradnji s TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZG Splita, sada je i regija Kvarner dobila svoje mjesto na letovima Croatia Airlines-a.

Foto: Croatia Airlines / Autor: Nikola Cvjetović

/// SLAVEN ŽABO, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa: ČETIRI PREDUVJETA SU RJEŠENJE ZA PRODULJENJE TURISTIČKE SEZONE

 

Autor:  HrTurizam.hr

19. srpnja 2023.