Elektronički registar privatnog smještaja nije obavezan niti iznajmljivači moraju platiti upis u isti

Na kućne adresa privatnih iznajmljivača ove godine dolaze uplatnice nudeći im upis za takozvani Elektronički registar privatnog smještaja po cijeni od 295,00kn. Također, kako piše na uplatnici, ako se iznos...

Na kućne adresa privatnih iznajmljivača ove godine dolaze uplatnice nudeći im upis za takozvani Elektronički registar privatnog smještaja po cijeni od 295,00kn. Također, kako piše na uplatnici, ako se iznos ne uplati u roku sedam dana, naknada će se naplatiti u iznosu od 590 kuna.

No, važno je za naglasiti kao se ne radi o nikakvoj obavezi iznajmljivača, niti se itko od privatnih iznajmljivača mora upisati u Elektronički registar privatnog smještaja. Naime, radi se o privatnoj tvrtki Privatni smještaj j.d.o.o. koja je registrirana u Zagrebu, a prema sudskom registru kao vlasnik navodi se Ferijan Perković. Na razne upite i pozive kolega novinara i iznajmljivača nema odgovora, kako putem email, tako niti preko telefona.

Slika 1. Foto: Privatni album

Kako je ove godine za vrijeme izbora bila najava oko uvođenja domaćeg booking portala od strane HTZ-a, kao i činjenice da poduzetnici na mjesečnoj i godišnjoj bazi plaćaju razno razne namete i poreze, sigurno kako su neki od iznajmljivača i uplatili sredstva, misleći kako im je to i zakonska obaveza, ne sluteći kako se ne radi o nikakvom javnom registru privatnog smještaja niti ikakvoj obavezi. Također, i kod otvaranja tvrtke ili obrta, na adresu odmah dođe i ponuda o plaćanju o razno raznih online registara, na isti način kao i gore spomenut način.

U oba slučaja radi se o vještom i uvjerljivom pisanju, kao i dizajnu uplatnice, u kojem se par puta treba pročitati o čemu se radi, a naravno ne radi se o nikakvoj obavezi. Naglašavam, još jednom, nitko od privatnih iznajmljivača nije obavezan niti mora platiti upis u Elektronički registar privatnog smještaja, niti se radi o bilo kakvom javnom servisu Ministarstva turizma i sporta ili Hrvatske turističke zajednice.

Naravno postavlja se pitanje kako je tvrtka došla do direktnih adresa i kontakata pojedinaca ili baze podataka, no ovdje se radi o poslovnom modelu i filozofiji APP – ako prođe, prođe. Zato pazite što plaćate i uvijek se dodatno informirajte. Naravno, ukoliko smatrate da je vrijednost za novac dobra i da ćete imati korist od istog, dapače, no važno je znati kako se ne radi o nikakvoj obavezi upisa u registar.

Kada se posjeti navedenu web stranicu, ističe se kako Registar nije još u funkciji, no kako s radom započinje 15.12.2020. Biti će zanimljivo vidjeti tko je sve uplatio “upisninu” i o čemu se točno radi.

Slika 2.

Određeni iznajmljivači su se pobunili i javili svojim lokalnim i županijskom turističkim zajednicama s upitom o čemu se radi, pogotovo u ovoj godini gdje je cijeli sektor nastradao zbog pandemije koronavirusa, a ista informacija je došla i do Ministarstva turizma i sporta.

U Ministarstvu turizma i sporta pozivaju na oprez i naglašavaju kako se ne radi o nikakvoj obavezi niti registru koji je pod ingerencijom Ministarstva ili HTZ-a. “Pozivamo na oprez ako zaprimite uplatnice, koje nude uslugu upisa, kao i na potencijalnu opasnost slanja osobnih podataka. U Ministarstvo turizma i sporta je u procesu izrade Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u kojeg će se besplatno unositi podaci o pružateljima usluga.

Uplatnice su izazvale i velike probleme jednoj drugoj tvrtki

Naime, mnogi su iznajmljivači spornu uplatnicu tj. tvrtku, zamijenili s tvrtkom Prvi kvadrat doo, jer se radi o jako sličnim web adresama. Sporna web stranica koja šalje uplatnice za upis u registar je www.privatni-smještaj.hr, a druga od tvrtke Prvi kvadrat doo glasi www.privatnismještaj.hr. Samo jedan mali, ali ključan detalj u imenu web stranica čini veliku razliku.

Iz tvrtke Prvi Kvadrat d.o.o. u svojem priopćenju ističu kako su ih mnogi zamijenili te kako se ograđuju od navedenih dopisa i uplatnica.

Mnogi ljudi, a i sami korisnici naše platforme www.privatnismjestaj.hr javljaju nam se u zadnje vrijeme vezano za uplatnice koje im neprestano stižu na kućnu adresu nudeći upis u Elektronički registar privatnog smještaja, te misleći da je riječ o našoj tvrtki i platformi. Ovim putem ograđujemo se od navedenih dopisa i uplatnica s obzirom da korisnicima ne šaljemo uplatnice jer su sve informacije o našoj tvrtki, cijenama, kao i sami oglasi jasno i javno vidljivi na našoj platformi. Lijepo molimo sve naše korisnike da ne “nasjedaju” na zaprimljene dopise te budite slobodni kontaktirati nas na mail info@privatnismjestaj.hr ili pozivom na 01/4093-363. Ako zaprimite dopis, obratite pažnju na različite nazive, sjedišta kao i samu web adresu. Također, na internetu je moguće pronaći članke dnevnih novina i portala na temu tzv. Elektroničkog registra privatnog smještaja. Od početaka djelujemo transparentno i dostupni smo svim našim korisnicima za bilo koju informaciju, stoga Vas molimo da budete pažljivi i ne uplaćujete novac bez da ste sigurni komu on ide” obratili su se iz tvrtke Prvi kvadrat doo u svojem priopćenju.

Stranica tvrtke Prvi kvadrat doo / www.privatnismjestaj.hr

Inače, u opisu piše kako je Privatni-smještaj.hr nacionalni portal za oglašavanje i rezervaciju privatnog smještaja (soba, studio apartmana, apartmana i kuća za odmor), a iznajmljivač za svoje smještajne jedinice plaća objavu oglasa na portalu sukladno važećem cjeniku, bez obveze plaćanja bilo kakve provizije. Također, na web stranicama je podcrtano i naglašeno kako se radi o privatnom projektu, koji nije financiran javnim sredstvima niti je povezan na bilo koji način s bilo kojom javnom organizacijom.

Dakle, da zaključimo.

Tvrtka koja šalje uplatnice za upis u takozvani Elektronički registar privatnog smještaja je privatna tvrtka koja nudi uslugu upisa u sporni registar i za to naplaćuje svoje usluge. No, kao što vidimo ( slika 2 ) sporna stranica www.privatni-smještaj.hr još nije funkcionalna, kao niti registar, niti se još ne zna kako će izgledati.

Ono najvažnije, upis u spomenuti registar nije nikakva obaveza iznajmljivača niti itko mora platiti upis u navedeni registar ako ne želi.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN