eSavjetovanje: Izmjene pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na eSavjetovanje objavila je PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O IZVOĐENJU IZLETA, EKSKURZIJA I DRUGIH ODGOJNO-OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI IZVAN ŠKOLE. Kako piše u opis, postojeći...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na eSavjetovanje objavila je PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O IZVOĐENJU IZLETA, EKSKURZIJA I DRUGIH ODGOJNO-OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI IZVAN ŠKOLE.

Kako piše u opis, postojeći Pravilnik propisuje rokove vezano uz postupak odabira ponuda za izvođenje izvanučioničke nastave te u slučaju elementarnih nepogoda, epidemija bolesti ili nastajanja drugih okolnosti učenici ne mogu sudjelovati u planiranoj izvanučioničkoj nastavi jer školske ustanove nisu u mogućnosti realizirati odlazak učenika na jednodnevnu ili višednevnu izvanučioničku nastavu dok se za to ne stvore uvjeti. 

U postojećem Pravilniku propisani su rokovi vezano uz postupak odabira ponuda za izvođenje izvanučioničke nastave te se u slučaju elementarnih nepogoda, epidemija bolesti ili nastajanja drugih okolnosti učenicima ne može omogućiti realizacija planirane izvanučioničke nastave jer školske ustanove nisu u mogućnosti realizirati odlazak učenika na jednodnevnu ili višednevnu izvanučioničku nastavu sukladno propisanim rokovima. 

Izmjenama i dopunama Pravilnika nakon prestanka okolnosti na temelju kojih učenici nisu mogli sudjelovati u planiranoj izvanučioničkoj nastavi te školske ustanove nisu imale mogućnost provođenja propisanog postupka odabira ponuda, omogućit će se provođenje postupka u kraćem vremenu od propisanog te će se planirana izvanučinička nastava moći realizirati.

Isto tako, u slučaju potrebe, izmjenama i dopunama Pravilnika omogućuje se održavanje sastanaka na daljinu za roditelje učenika za koje se planirana izvanučionička nastava.

U slučaju elementarnih nepogoda, epidemija bolesti ili nastajanja drugih okolnosti, sve ponude potencijalnih davatelja usluga dostavljat će se elektroničkim putem, a ne zemaljskom poštom kako je propisano postojećim Pravilnikom.

Zbog uočenih neujednačenih postupanja vezano uz unošenje podataka u Obrazac poziva za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave, kao i usklađivanja s propisima kojima je uređeno pružanje usluga u turizmu, mijenja se i navedeni obrazac, navode iz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Datum otvaranja javne rasprave 28.04., a traje do 08.05.2021. Više saznajte u prilogu.

Prilog: eSavjetovanje / PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O IZVOĐENJU IZLETA, EKSKURZIJA I DRUGIH ODGOJNO-OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI IZVAN ŠKOLE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN