ETC: Europljani žele putovati unutar EU

Kako se uvode cjepiva protiv COVID-19, tako i raste spremnost za putovanjem među Europljanima, govore nam podaci najnovijeg izvješća Europske putničke komisije (ETC) „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European...

Kako se uvode cjepiva protiv COVID-19, tako i raste spremnost za putovanjem među Europljanima, govore nam podaci najnovijeg izvješća Europske putničke komisije (ETC) „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 4” koji sadrži podatke prikupljene u prosincu 2020. godine.

32% ispitanika izjavilo je da namjerava putovati u periodu od travnja do lipnja 2021., što je porast od 20% u odnosu na prethodni val istraživanja. Pola odnosno točnije 52% Europljana planira putovati u sljedećih šest mjeseci, što je porast od 5% u odnosu na istraživanje iz studenoga 2020. godine. Isto tako, strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli omogućuju većini Europljana (67%) da se osjećaju dovoljno sigurno i opušteno te da uživaju u svom putovanju.

Ova kvartalna izvješća pružaju najnovije informacije o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana s obzirom na vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i tjeskobe povezane s putovanjem u sljedećim mjesecima.

Proljeće 2021. sada je čvrsto na vidiku europskih putnika

Udio Europljana koji su voljni putovati tijekom proljeća 2021. porastao je za 20% u usporedbi s istraživanjem iz studenoga 2020., a jedan od 3 ispitanika sada želi putovati na proljeće. Istodobno, broj Europljana koji planiraju putovati u sljedećih šest mjeseci blago se povećao s 49% na 52%. Ove dvije brojke ukazuju na pozitivnije izglede za proljeće-ljeto, dok samo 12% ispitanika razmišlja o putovanju u siječnju i veljači 2021. godine.

Europljani žele putovati unutar EU

Najnovije istraživanje pokazuje kako su putovanja unutar EU-a sada najbolji izbor, jer je više ispitanika spremno na putovanje u drugu europsku zemlju (40%) nego na domaće putovanje (36% – pad od 7% u odnosu na istraživanje iz studenoga).

Tu mogu povući paralelu i s drugim istraživanjima koji također govore kako će Europljani ove godine putovati automobilom i na bliže destinacije ili kao što je odlično poentirao Kjell A. Nordstrom s izjavom da ćemo putovati kao mačke. “Putovat ćemo kao i što to čine mačke – regionalno, ne daleko od radijusa svoje kuće. Europski turizam i ponašanja bit će slični američkim odnosno i Europljani će sada više putovati i istraživati svoj kontinent” , rekao je Kjell A. Nordstrom, jedan od najutjecajnijih svjetskih autora i predavača u sferi biznisa, ekonomije te budućnosti poslovanja, ali i autor svjetskih bestsellera kao što su Funky business i Karaoke Capitalism.

/ / / KJELL A. NORDSTRÖM: TURIZAM JE JAKO POGOĐEN I TREBAT ĆE VIŠE GODINA DA SE OPORAVI. PUTOVAT ĆEMO KAO MAČKE

Slobodno vrijeme primarna je svrha putovanja gotovo 63% ispitanih Europljana koji planiraju kratkoročno putovati, dok je posjećivanje prijatelja i rodbine glavni motiv za 21% ispitanika. Da će putovati zbog poslovnih putovanja ističe samo 9% ispitanika.

Povjerenje u zrakoplovna putovanja raste. Tako prema istraživanju, 52% Europljana tvrdi da su spremni putovati zrakoplovom, u usporedbi s 49% u rujnu. Istodobno, niži postotak ispitanika (17%) smatra da letenje predstavlja najveći rizik za njihovo zdravlje, u odnosu na 20% u rujnu 2020. godine.

Putnici podržavaju stroge zdravstvene i sigurnosne protokole

Izvještaj dokazuje i da strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli grade povjerenje te čine putovanje ugodnijim. Čak 67% ispitanika osjeća se dovoljno sigurno i opušteno da uživaju u putovanju kad postoje strogi protokoli. Samo 22% Europljana navodi da takve mjere mogu u određenoj mjeri pokvariti iskustvo putovanja.

U svakom slučaju, karantenske mjere, porast broja slučajeva COVID-19 na odredištu i moguće obolijevanje tijekom odmora i dalje su glavna briga Europljana. Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % stanovništva što će igrati važnu ulogu u usporavanju širenja pandemije, kao i na spremnost Europljana na putovanja. Također, još se čeka odgovor EK i UNWTO-a oko definiranja jasnih i usklađenih protokola na razini cijele EU, kako bi svi imali standardizirane protokole.

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL VOL.4

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN