EU zastupnici: EU potvrde za COVID-19 moraju olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije

EU Parlament je u četvrtak donio svoje pregovaračko stajalište o prijedlogu za potvrdu kojom bi se potvrdilo pravo na slobodu kretanja u Europi tijekom pandemije. Zastupnici su se složili...

EU Parlament je u četvrtak donio svoje pregovaračko stajalište o prijedlogu za potvrdu kojom bi se potvrdilo pravo na slobodu kretanja u Europi tijekom pandemije.

Zastupnici su se složili da bi nova „Potvrda EU-a za COVID-19”, a ne digitalna zelena potvrda kako ju je nazvala Komisija, trebala biti na snazi 12 mjeseci, ne dulje od toga.

Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da se oporavila od bolesti. Međutim, potvrde EU-a za COVID-19 neće služiti kao putne isprave niti će postati preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje, kažu zastupnici u Europskom parlamentu.

Zakonodavni prijedlog koji se odnosi na državljane EU-a odobren je s 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanih, dok je prijedlog koji se odnosi na državljane zemalja izvan EU-a prošao s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih. Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni danas ujutro. Parlament i Vijeće sada su spremni započeti pregovore, a cilj je postići dogovor prije ljetne turističke sezone.

Bez dodatnih ograničenja putovanja i besplatni testovi za COVID-19

Zastupnici smatraju da nositelji potvrde EU-a za COVID-19 ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje. Ističu i da bi, zbog izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljene, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Parlament želi osigurati da potvrda EU-a funkcionira zajedno sa svim inicijativama koje su pokrenule države članice, pri čemu bi se također trebao poštovati isti zajednički pravni okvir.

Zastupnici smatraju da države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim članicama za cjepiva koje je odobrila EMA – Europska agencija za lijekove – za primjenu u EU-u (trenutačno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen). Države članice odlučit će hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju koje su izdane u drugim članicama za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Zaštita podataka

Digitalna zelena potvrda sadržava nužne osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/ preboljenju i jedinstveni identifikator.

Potvrde, kao i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi provjeravat će se kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a. Popis subjekata koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. 

Digitalna verzija može se pohraniti na mobilnom uređaju. Građani mogu zatražiti i verziju u papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava osnovne informacije i digitalni pečat kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.

Pristupačna cjepiva na globalnoj razini

Zastupnici upozoravaju kako bi se cjepiva protiv bolesti COVID-19 trebala proizvoditi u velikoj količini i po prihvatljivoj cijeni te da ih treba raspodijeliti na svjetskoj razini. Izražavaju zabrinutost zbog ozbiljnih problema do kojih dolazi jer se tvrtke ne pridržavaju rasporeda proizvodnje i isporuke.

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska), predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj, izjavio je kako moramo uvesti potvrdu EU-a za COVID-19 kako bismo vratili povjerenje ljudi u Schengen dok se i dalje borimo protiv pandemije. “Države članice moraju koordinirati svoj odgovor na siguran način i osigurati slobodno kretanje građana unutar EU-a. Cjepiva i testovi moraju biti dostupni i besplatni za sve građane. Države članice ne bi trebale uvoditi daljnja ograničenja nakon što potvrda stupi na snagu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN