schinas unwto

Europa treba biti predvodnik u oporavku turizma

Najnoviji podaci pokazuju kako je od početka ove godine broj dolazaka turista u Europu pao za 85%. Moglo se to čuti pri današnjem posjetu potpredsjednika Europske komisije Margaritis Schinasa...

Najnoviji podaci pokazuju kako je od početka ove godine broj dolazaka turista u Europu pao za 85%. Moglo se to čuti pri današnjem posjetu potpredsjednika Europske komisije Margaritis Schinasa središnjici Svjetske turističke organizacije u Madridu. Na sastanku s glavnim tajnikom UNWTO-a Zurabom Pololikashvilijem istaknuta je i potreba za usklađenim protokolima i digitalnim rješenjima kako bi se omogućilo sigurno međunarodno putovanje.

UNWTO je čestitao Europskoj komisiji što je preuzela vodstvo i unaprijedila planove za pokretanje svog Digital Green Pass-a, prepoznajući potencijal za ponovno pokretanje turizma u brojnim destinacijama. Istodobno, UNWTO je pohvalio i napore Komisije da podrži nacionalne planove oporavka i otpornosti, kao i nedavno pokretanje web stranice i mobilne aplikacije Re-open EU, koje obje učinkovito nadopunjuju globalnu #RestartTourism kampanju.

“Turizmu je sada više nego ikad potrebna snažna politička podrška i udružene akcije. Usklađena pravila o putovanju i zdravstvu ključna su za vraćanje povjerenja i ponovno pokretanje turizma” – izjavio je Pololikashvili.

“Uz cijepljenje i bolje upravljanje krizom nema sumnje kako će ovo ljeto biti bolje nego prošlo. Ponovno otvaranje granica imat će utjecaj i izvan turizma. Potaknut će sveukupni oporavak Europe, koja se neće oporaviti sama. Europa je dio svijeta i spremni smo pronaći način na koji europska zelena potvrda djeluje s rješenjima koja pružaju zemlje ili skupine zemalja izvan Europske unije” – dodao je Schinas.

UNWTO usko surađuje s europskim institucijama od početka pandemije. Svjetski turistički barometar i Ograničenja putovanja UNWTO-a pružaju pouzdane podatke koji vode Europsku komisiju kao i politike pojedinih država članica EU-a. U Madridu je potpredsjednik Schinas obaviješten o napretku koji UNWTO postiže u uspostavljanju prvog Međunarodnog kodeksa za zaštitu turista, što je važan korak ka vraćanju povjerenja u putovanja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN