Europska komisija izradila portal koji daje pregled svih zaštićenih proizvoda u EU. U 6 godina zaštitili smo 31 hrvatski autohtoni proizvod

Europska komisija izradila je portal GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka proizvoda zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU....

Europska komisija izradila je portal GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka proizvoda zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU.

Informacije o određenom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice koja sadrži podatke o kontaktima skupina proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela, područja proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti, a na portalu možete pronaći detalje o brojnim hrvatskim zaštićenim nazivima proizvoda, uključujući vina te jaka alkoholna pića. 

Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Hrvatska danas broji 31 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a nalazi se među prvih deset država EU po broju registriranih oznaka. 

Uz to, portal GIview obuhvaća i hrvatskih 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, kao i proizvode koji su u procesu zaštite. 

Također, značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva u tijeku, ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete.  

O hrvatskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima čiji su nazivi zaštićeni možete se informirati na poveznici.

U 6 godina zaštitili smo 31 hrvatski autohtoni proizvod, no pitanje je koliko je njih zaživjelo na tržištu? Sama zaštita proizvoda na europskoj razini je tek početak priče, pravi posao tada tek počinje!  Više o ovoj važnoj temi saznajte u prilogu.

/ / / ZAŠTILI SMO PROIZVOD NA EUROPSKOJ RAZINI, NO PRAVI POSAO TEK SADA POČINJE!


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN