Europska putnička komisija izdala priručnik za održivi razvoj turizma

Europska putnička komisija (ETC), koja zastupa 32 nacionalne turističke organizacije u Europi, objavila je novi priručnik “Provedba održivog turizma: okvir i alat”. Radi se o svojevrsnom putokazu za europske...

Europska putnička komisija (ETC), koja zastupa 32 nacionalne turističke organizacije u Europi, objavila je novi priručnik “Provedba održivog turizma: okvir i alat”. Radi se o svojevrsnom putokazu za europske destinacije o tome kako se nositi sa svakim korakom na putu ka održivoj transformaciji.

Priručnik predstavlja okvir od sedam koraka i pruža praktične smjernice o tome kako unaprijediti održivi razvoj turizma za sve europske destinacije, bez obzira na to koliko su napredovale na svom putu s krajnjim ciljem poboljšanja rezultata održivosti.

Novi ETC priručnik daje savjete za hitne promjene, ocrtavajući potencijalna opterećenja razvoja turizma na zajednice, ekosustave i klimu. Također opisuje brojne prednosti usvajanja praksi održivog turizma na nacionalnoj razini. Odredišta ne samo da mogu poboljšati kvalitetu okoliša i očuvati prirodna i kulturna dobra, već mogu i povećati blagodati turizma za stanovnike, a sve to istovremeno povećavajući konkurentnost inovativnim proizvodima koje putnici traže.

Okvir je izgrađen kao modularni pristup održivom razvoju turizma na nacionalnoj razini. Svaki od sedam koraka podijeljen je na aktivnosti koje djeluju kao praktična uputa kako ostvariti održivi turizam. Priručnik također uključuje najbolje prakse i savjete, korisne poveznice, predloške i zanimljive činjenice za demistifikaciju održivog turizma i potporu razvoju nacionalnih pristupa.

Ovaj praktični alat proizveo je konzorcij stručnih organizacija: GoodPlace Slovenija, GreenCase Consulting i Travel Foundation, uz smjernice ETC-a i njegovih članica. Priručnik odgovara na nalaze iz prethodnog izvješća ETC-a o europskim sustavima održivosti, koje je identificiralo jaz u znanju i potrebu za pružanjem praktičnijih smjernica u ovom području.

Priručnik ETC-a o održivom razvoju proučite u prilogu.

Prilog: ‘Sustainable Tourism Implementation: Framework and Toolkit

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN