Europska komisija

Europska unija od lipnja otvara granice za sve koji su se cijepili?

Kako javlja AFP News, Europska unija otvara granice za potpuno cijepljene ljude. #BREAKING EU agrees to reopen borders to fully vaccinated travellers: sources pic.twitter.com/lw6NYXF3GC — AFP News Agency (@AFP)...

Kako javlja AFP News, Europska unija otvara granice za potpuno cijepljene ljude.

Kako prenosi Index, očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene do početka lipnja. Zbog masovnog cijepljenja diljem zemalja članica EU, Europska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja. 

No u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mjere.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugal i Grčka su već među zemljama koje prihvaćaju potpuno cijepljene iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država dodatno proširiti kako bi pomogla svima tijekom nadolazeće turističke sezone. Europski parlament i dalje vijeća oko tzv covid putovnica, za koje se očekuje da budu implementirane do sredine lipnja.

Iz EK javljaju kako je do danas preko 200 milijuna građana EU cijepljeno, te kako je 40% odraslih primili barem jedno cjepivo. Prema planu, do srpnja se očekuje da će 70% odrasle populacije u EU biti cijepljeno.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN