Europska unija uvodi vize za europski šengenski prostor – ETIAS

Europska unija uvodi novi sustav čiji je cilj pooštravanje sigurnosti putnika koji ulaze u Schengensku zonu slobodnog kretanja – ETIAS. Područje koje se sastoji od 26 europskih zemalja, omogućava...

Europska unija uvodi novi sustav čiji je cilj pooštravanje sigurnosti putnika koji ulaze u Schengensku zonu slobodnog kretanja – ETIAS.

Područje koje se sastoji od 26 europskih zemalja, omogućava putnicima kretanje preko nacionalnih granica bez zaustavljanja. No, teroristički napadi u Parizu, Berlinu i Bruxellesu ukazali su na potrebu pooštravanja sigurnosti na vanjskim granicama Europske unije i unutar Schengena.

Navedene mjere se odnose na ljude kojima trenutno ne trebaju vize kako bi ušli u jednu od zemalja Schengena. Ideja je da se oni, koji podliježu pravilima viza, pomno ispitaju tijekom procesa izdavanja sigurnosnih vjerodajnica. No, one države kojima takva dokumentacija nije potrebna su potencijalna prijetnja.

Europski sustav putničkih informacija i autorizacije (ETIAS) stupit će na snagu početkom 2021. godine.

Američki državljani koji će putovali u neku od zemalja Europske unije morati će imati imati vizu.

Putnici će morati ispuniti online prijavni obrazac koji pokriva niz biometrijskih, putnih i sigurnosnih pitanja. Te informacije će se provjeravati u međunarodnim i europskim bazama podataka kako bi se identificirale potencijalne terorističke i kriminalne prijetnje. Prilikom podnošenja zahtjeva plaćat će se naknada od 7 eura, a dokument vrijedi za putovanja dužine od 90 do 180 dana.

Proces ETIAS-a

Trošak razvoja ETIAS-a procijenjen je na 212,1 milijuna eura s prosječnim godišnjim troškovima od 85 milijuna eura. Troškovi će se pokrivati prihodima od naknada za izdavanje. ETIAS sustav će uključivati više od 60 zemalja, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Moldaviju.

Također, i državljani Sjedinjenih Američkih Država će se morati prijavljivati za ETIAS. Razlog tome je spor Europske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama koje odbijaju ukinuti vize građanima Hrvatske, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Cipra.

Iako se već neko vrijeme priča o ukidanju američkih viza za hrvatske građane, vize su i dalje potrebne, a iz SAD-a naglašavaju kako bi broj odbijenih viza u Hrvatskoj trebao pasti na 3 posto, s dosadašnjih 4 do 5 posto.

Više informacija saznajte u prilogu:

ETIAS – European Travel Information and Authorisation System

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN