Europski parlament poziva da se turizam uključi u nacionalne programe oporavka

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Europske unije o održivom turizmu koji potiče države članice EU da sektore turizma i...

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Europske unije o održivom turizmu koji potiče države članice EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka te da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a na turizam.

Nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije EU za održivi turizam, koji je u četvrtak usvojio Odbor za promet i turizam sa 47 glasova za i 2 protiv, potiče zemlje EU da uključe sektor turizma i putovanja u svoje planove oporavka i razmotre privremeno smanjenje PDV-a na njih usluge.

Kriteriji EU-a za siguran i čist turizam, uključujući zajedničku potvrdu o cijepljenju, trebali bi biti dio nove strategije EU-a o održivom turizmu, rekli su eurozastupnici. Rezolucija ističe kako je pandemija promijenila prioritete putnika – oni traže ‘sigurniji i čišći’ te održiviji turizam. Pozivaju se države članice da uvedu zajedničke kriterije za sigurno putovanje, među ostalim i jedinstven certifikat o cijepljenju koji bi mogao postati alternativa PCR testovima i karantenama. Isto tako, pozivaju i na osnivanje Europske agencije za turizam.
 
“Ljeto je pred vratima i želimo izbjeći pogreške i uspostaviti jedinstvene mjere za putovanje, kao što je EU protokol testiranja prije odlaska, certifikat cijepljenja i europski sanitarni pečat. Turizam je jedan od sektora koji je pandemija najžešće pogodila i on bi trebao biti primjereno uključen u planove obnove država članica”
, istaknula je izvjestiteljica Europskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT).

Više o rezoluciji pročitajte OVDJE

EU počinje označavati ‘tamnocrvene’ zone na karti Covid-19 kako bi se spriječila putovanja koja nisu nužna

Na razini EU postignut je dogovor za dodavanjem “tamnocrvene” oznake na Covid-19 semafor, koji pokazuje razinu rizika Covid-19 u europskim regijama, s ciljem zaustavljanja svih putovanja koja nisu nužna u ove regije.

Prema preporuci Komisije, “tamnocrveno” je dodano postojećim kategorijama zelene, narančaste, crvene i sive u tjednoj karti koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kako bi se izbjegla sva putovanja koja nisu nužna, te time spriječilo širenje bolesti.

Boja će se primijeniti na područja u kojima virus cirkulira na vrlo visokim razinama, uključujući i ona gdje se pojavljuju nove inačice virusa. „Tamnocrvena“ područja definirana su kao područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa Covid-19 slučajeva 500 na 100 000 ljudi ili više.

Države članice trebale bi obeshrabriti namjere za sva putovanja u crvena i tamnocrvena područja, istodobno nastojeći izbjeći ometanje osnovnih putovanja“, navodi se u priopćenju Vijeća EU-a.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN