Europski Sud pravde: Donesene odluke o zaštiti i pravima putnika u zračnom prometu

Europski sud pravde 10. srpnja donio je dvije odluke koje se odnose na zaštitu potrošača u zračnom prijevozu.   Prva odluka odnosi se na povezane letove putnika koji su kroz...


Europski sud pravde 10. srpnja donio je dvije odluke koje se odnose na zaštitu potrošača u zračnom prijevozu.  

Prva odluka odnosi se na povezane letove putnika koji su kroz jednu rezervaciju kupili karte s polaskom iz zemlje članice u treće zemlje. Naime, zrakoplovna kompanija kod koje je karta rezervirana dužna je obešteti putnika za kašnjenja na povezanim letovima drugih neeuropskih kompanija. Ranije su pravo na naknadu imali samo putnici za propuštene veze unutar EU-a, ali sada je navedeno prošireno na sva putovanja iz EU-a u svijet. 

Druga odluka suda pak uskraćuje putniku mogućnost nadoknade troškova istog putovanja, u slučaju uskraćenog ukrcaja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta u polasku, kumulativno – dakle istodobno od zrakoplovne kompanije i organizatora putovanja.

Sud ističe da putnik ima pravo na nadoknadu iznosa vrijednosti zrakoplovne karte od organizatora putovanja sukladno odredbama Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima no posljedično više ne može tražiti nadoknadu iznosa vrijednosti te karte od zračnog prijevoznika.

Presuda Suda s navedenim odlukama pogledajte OVDJE

Izvor: UHPA / ECTAA / Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN