Europskoj komisiji napokon poslan zahtjev da se Hrvatska na platformi Re-open.eu prikazuje po županijama

Prošle godine,Europska komisija je pokrenula je mrežnu platformu “Re-open EU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Platforma služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na...

Prošle godine,Europska komisija je pokrenula je mrežnu platformu “Re-open EU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Platforma služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije.

Prošlo ljeto države članice EU-a su se uspjele uskladiti oko zajedničkih kriterija za označavanje regija prema broju zaraženih koronavirusom.  Na temelju podataka koje dostavljaju države članice u Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, objavljena je karta zemalja EU po različitim bojama ili zonama (zelena, narančasta, crvena, siva) – i to po regijama, što je ključno. 

No, Hrvatska je od tad, kao i dan danas i dalje podijeljena u dvije regije, a ne po županijama, što je naravno nelogično, ne daje pravu sliku te šalje krivu poruku prema stranim tržištima. Nakon mjeseci pisanja i lobiranja na ovu temu ( uopće je suludo da se još i danas moramo baviti ovom temu, a znamo koliko ovisimo o turizmu, pogotovo ove godine ), napokon je netko reagirao i poslao “dopis” Europskoj Komisiji vezano uz regionalni prikaz rizika na karti ECDC-a tj. platformi Re-open EU.

/ / / Re-open EU: Zašto je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a ne po županijama? Hoće li napokon netko poslati dopis i reagirati?

Inicijativa za regionalni pristup rizika putovanja jučer je upućena Vijeću i Komisiju 

Naime, Valter Flego, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, je nedavno u Europskom Parlamentu pokrenuo inicijativu da se na europskoj razini stanje sa koronavirusom prikazuje po regijama/županijama, a jučer je Inicijativa za regionalni pristup rizika putovanja upućena Vijeću i Komisiju.

Gost kod planiranja putovanja mora vidjeti epidemiološku razliku Istre i Dalmacije, Rovinja i Dubrovnika, ističe Flego te dodaje: „Od Komisije i Vijeća tražim da uvaže moj prijedlog kojim će se Hrvatska, kao i druge zemlje koje to žele, puno detaljnije prikazivati na europskoj karti procjene rizika turističkih odredišta. Turistička sezona samo što nije krenula, a cijela Jadranska obala, od Pule do Dubrovnika, jedna je regija i jedna boja. To moramo hitno promijeniti

Napokon i sinergija hrvatskih zastupnica i zastupnika, koji su svi podržali inicijativu Valtera Flega. Inicijativu je potpisalo 25 zastupnika, uključujući sve hrvatske zastupnice i zastupnike, osim  nezavisnih Kolakušića i Sinčića. “Želim zahvaliti kolegicama i kolegama zastupnicima koji su prepoznali važnost ove ideje za Hrvatsku te podržali i potpisali inicijativu koja je jučer službeno upućena Komisiji i Vijeću. Hrvatska mora biti podijeljena na 21 županiju, jer europska karta koju danas imamo ne prikazuje prave brojke ni realno stanje. Trenutna karta nepravedno kažnjava naše turističke djelatnike, privatne iznajmljivače i odgovorne regionalne vlasti“, dodao je Flego.

Druga stvar koju IDS-ov zastupnik također vidi kao velik problem uoči početka turističke sezone, cijena je testova u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama. “Digitalne zelene potvrde uskoro će postati dio naše svakodnevice. No, zanemaren je jedan iznimno važan aspekt tih potvrda. Naime, znamo da cijepljenje nije obavezno, niti svi građani Europske unije imaju priliku istovremeno se cijepiti. Iako je cijepljenje u državama članicama besplatno, cijena jednog testa na SARS-Cov-2 RT-PCR vrlo je visoka. U Hrvatskoj trenutno iznosi 500,00 kn. To stvara nejednakost i nepotrebne prepreke slobodi kretanja te diskriminira građane koji nisu cijepljeni, odnosno nisu preboljeli virus“, istaknuo je Flego u pitanju koje je jučer uputio Europskoj komisiji.

Naime, od dana 07. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR               –       jedinična cijena 500,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19     –     jedinična cijena 150,00 kn
  • Prijevod nalaza na engleski jezik      –     jedinična cijena 125,00 kn

/ / / HZJZ objavio nove cijene PCR i brzih antigenskih testova

Iako kasnim s definiranjem osnovnih preduvjeta za turističku sezonu, tijekom drugo tjedna bi trebali dobiti odgovor na trenutno najvažnije pitanje, a na koje nitko u turističkom sektoru nema odgovor: Gdje će biti punktovi za testiranje i cijene testiranja?

Popis punktova za testiranje po cijeloj Hrvatskoj bit će objavljeni drugi tjedan na web stranici Safe Stay in Croatia, kao i cijene testova istih. Nadam se da su se svi prijavili za oznaku Safe Stay, ako niste to je ove godine imperativ ili nemojte uopće otvarati svoje objekte tijekom ljetne sezone.

Također, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac najavila je kako će država pokriti i dio troška testiranja za turiste, a za tu namjenu je iz svojeg budžeta Ministarstvo izdvojilo oko 20 milijuna kuna. Koliko će biti konačna cijena testiranja za goste saznat ćemo drugi tjedan.

Također, jučer je u Dubrovniku počelo je cijepljenje turističkih djelatnika, a Ministarstvo sufinanciranja i dodatne mobilne timove medicinske pomoći u 2021. godini koji će testirati goste putem brzih antigenskih testova.  

/ / / U Dubrovniku počelo organizirano cijepljenje hrvatskih turističkih djelatnika

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN