Eurostat: 28% Europljana si ne može priuštiti godišnji odmor u trajanju od 7 dana

Za mnoge ljude u Europskoj uniji (EU) ljeto znači odmor i putovanja. Međutim, procjenjuje se da 28,3% stanovništva EU-a starijih od 16 godina ne bi moglo priuštiti jednotjedni godišnji...

Za mnoge ljude u Europskoj uniji (EU) ljeto znači odmor i putovanja. Međutim, procjenjuje se da 28,3% stanovništva EU-a starijih od 16 godina ne bi moglo priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće 2018.

Među 28 država članica EU, zemlje s najvećim udjelom pojedinaca u ovoj situaciji bile su Rumunjska (58,9%), Hrvatska (51,3%, privremeni podaci), Grčka (51%) i Cipar (51,0%, privremeni podaci).

Suprotno tome, države članice EU s najmanjim postotkom ljudi koji si ne mogu priuštiti jednotjedni godišnji odmor u 2018. godini su Luksemburg (10,9%, podaci za 2017.) i Švedska (9,7%).

Zanimljivo, ali i zabrinjavajuće je, kako su 2. i 3. država na ovoj listi ( Hrvatska i Grčka ) jedne od vodećih europskih turističkih destinacija, a pola stanovništva si ne može priuštiti ljetovanje od sedam dana u svojoj državi.

Izvor:  Eurostat / Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN