Europska komisija

Eurozastupnici traže jamstva za sigurna putovanja i novu EU strategiju o turizmu

EU kriteriji za sigurna i čista putovanja, zajednička potvrda o cjepivu te oznaka zdravstvenog certifikata EU-a za pružatelje turističkih usluga moraju biti sastavni dijelovi nove EU strategije o turizmu,...

EU kriteriji za sigurna i čista putovanja, zajednička potvrda o cjepivu te oznaka zdravstvenog certifikata EU-a za pružatelje turističkih usluga moraju biti sastavni dijelovi nove EU strategije o turizmu, ističu eurozastupnici.

Rezolucija o EU strategiji za održivi turizam, koja je u četvrtak prihvaćena s 577 glasova za, 31 protiv te 80 suzdržanih, navodi kako je pandemija virusa COVID-19 paralizirala EU turističku industriju te ugrozila 6 milijuna radnih mjesta od ukupno 27 milijuna koliko ih ima u sektoru.

Zastupnici podsjećaju kako industrije turizma i putovanja čine oko 10 % BDP-a EU-a. Pozivaju stoga države članice da ih svakako uključe u nacionalne planove oporavka te da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a u tim sektorima.

„Siguran i čist“ turizam

Zbog pandemije, putnici teže „sigurnom, čistom i održivijem turizmu“, ističe Parlament te poziva države članice da u potpunosti i bez odgode provode zajedničke kriterije za sigurno putovanje. Među ostalim, to uključuje protokol EU-a o zdravstvenoj sigurnosti za testiranje prije polaska te korištenje karantene samo kao krajnje mjere.

Zajednička potvrda o cijepljenju trebala bi olakšati putovanja i biti alternativa PCR testovima ili karanteni, kažu zastupnici. Upozoravaju da bi ona trebala biti usklađena s pravilima o privatnosti i zaštiti podataka te se početi koristiti nakon što budu postojali dostatni znanstveni dokazi kako cijepljene osobe ne prenose virus.

U rezoluciji se također apelira na Komisiju da uvede oznaku zdravstvenog certifikata EU-a koji bi jamčio usklađenost s minimalnim higijenskim standardima za sprečavanje i kontrolu bolesti COVID-19 što bi pomoglo u vraćanju povjerenja potrošača u sektore turizma i putovanja.

/ / / U izradi je Međunarodni pravilnik o zaštiti turista u izvanrednim situacijama

Nakon pandemije

Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju osnivanje portala „Re-open EU” i pozivaju države članice da Komisiji osiguraju jasne informacije kada donesu odluku o primjeni ili ukidanju ograničenja slobodnog kretanja.

Također ističu da Komisija mora razmišljati o razdoblju nakon pandemije te zamijeniti strategiju iz 2010. kako bi Europa zadržala status vodećeg odredišta. U dokumentu je i poziv Komisiji da uspostavi Europsku agenciju za turizam koja bi bila potpora turističkom ekosustavu, promicala Europu kao turistički brend, prikupljala aktualne podatke o turizmu u EU-u, pružala potporu malim poduzetnicima u pristupu EU financiranju te pomagala turističkom sektoru da bude pripremljen za buduće krize. 

/ / / Re-open EU: Zašto je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a ne po županijama? Hoće li napokon netko poslati dopis i reagirati?

Ovo izvješće poziva na istinski europski napor za ponovnim pokretanjem turizma u najteže pogođenim regijama kontinenta. Uzeti su u obzir prijedlozi oko potvrde o cjepivu i oznake zdravstvenog certifikata, no ono što nam je sada potrebno je istinska europska koordinacija sustava testiranja bez nametanja dodatnih troškova za europske građane. EU žurno treba ubrzati distribuciju cjepiva diljem Europe i ustanoviti odgovarajuće financijske instrumente potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji“, izjavila je izvjestiteljice Cláudie Monteiro de Aguiar.

Također, jučer su zastupnici Europske komisije odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do lipnja, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije.

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su dali podršku za hitni postupak (članak 163) koji omogućuje brži parlamentarni nadzor Komisijinih prijedloga uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

/ / / Nacionalni stožer u pripremi sezone traži veću odgovornost županijskih stožera. Logistika i infrastruktura na terenu je ključna, a za to nam treba sinergija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN