fitur

FITUR će ponovno na jedno mjesto okupiti turističke djelatnike iz cijeloga svijeta

Međunarodni turistički sajam FITUR, održat će se u Madridu od 19. do 23. svibnja. Znakovito je kako je to bio posljednji globalni turistički sajam koji je na jedno mjesto...

Međunarodni turistički sajam FITUR, održat će se u Madridu od 19. do 23. svibnja. Znakovito je kako je to bio posljednji globalni turistički sajam koji je na jedno mjesto okupio sudionike prije pandemije koronavirusa. Naime, nakon njega uslijedila su otkazivanja ili su sajmovi preselili u virtualni, online svijet. Pojavom cjepiva, odnosno sve većim brojem cijepljenih, ponovno se stječu uvjeti za sajmove na kojima se okupljaju turistički djelatnici iz cijeloga svijeta.

Kako je bio posljednji, tako će FITUR biti i prvi turistički sajam koji se vratio, šaljući jasnu poruku o odlučnosti turističkog sektora za sigurno i odgovorno ponovno pokretanje. Podsjetimo, FITUR je najveći španjolski turistički sajam, koji je posjećivalo više od 200 tisuća posjetitelja, a u prosjeku se prijavljivalo oko 10 tisuća izlagača iz 165 zemalja svijeta.

Ovogodišnji sajam nastavit će dugogodišnje partnerstvo FITUR-a sa specijaliziranom agencijom Ujedinjenih naroda za turizam koja se bavi najhitnijim izazovima s kojima se sektor trenutno suočava, istovremeno gledajući u budućnost i podržavajući sutrašnje turističke talente.

Održivi razvoj preuzima vodeću ulogu

Tjedan započinje s 25 pobjednika na UNWTO SDG Global Startup natjecanju. U utorak, 18. svibnja, u Kraljevskom kazalištu u Španjolskoj bit će proslavljeni vrhunski poduzetnici i inovatori. Hibridni događaj proslavit će raznolikost nagrađivanih ideja za unapređenje ciljeva održivog razvoja i ljudi koji stoje iza njih.

Službenim otvaranjem FITUR-a u srijedu 19. svibnja, UNWTO će biti domaćin stručnog sastanka o pristupačnom turizmu koji predstavlja dobru praksu u pristupačnosti s posebnim naglaskom na turizam u ruralnim i prirodnim područjima. Održivost će biti u fokusu sastanka pridruženih članova UNWTO-a u petak 21. svibnja, pružajući svojim članovima, iz privatnog sektora, lokalnih i regionalnih vlada i akademske zajednice, priliku da predstave svoj rad te da se povežu i osobno i virtualno.

U četvrtak UNWTO će, u programu FITUR Talent, istaknuti sve značajniju ulogu koju inovacije mogu igrati u pružanju turističkog obrazovanja i osposobljavanja za sve. Na sličan način istražujući potencijal tehnologije za stvaranje prilika, ovaj put za destinacije, Okrugli stol o turizmu i kinu, UNWTO i Netflix okupit će se kako bi procijenili ulogu koju TV i film mogu igrati u promociji lokacija i iskustava.

Izvor: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN