Formirana krovna ruta „Romane heritage route“

Osniva se nova turistička ruta pri EU, odnosno Vijeću Europe, radi se o ruti koja prikazuje rimsko naslijeđe – Roman heritage route,. Kreiranje ove rute rimskoga nasljeđa započelo na...

Osniva se nova turistička ruta pri EU, odnosno Vijeću Europe, radi se o ruti koja prikazuje rimsko naslijeđe – Roman heritage route,.

Kreiranje ove rute rimskoga nasljeđa započelo na inicijativu Vijeća Europe kroz projekt Routes4U. Tim se projektom želi potaknuti razvoj transnacionalnih kulturnih ruta, sačuvati naslijeđe u četiri europske makro regije, odnsono jadransko-jonske, baltičke, alpske i dunavske regije.

TZ grada Vinkovaca je nakon višemjesečne suradnje te nakon dugogodišnje komunikacije na temu rimskoga nasljeđa, pozvana prisustvovati na osnivanju nove rute pri EU odnosno Vijeću Europe.

Na susretu koji je okupio zainteresirane zemlje i konkretne partnere sa jadransko jonskoga te dunavskoga područja, među kojima je i TZ grada Vinkovaca, riječi je bilo o formiranju krovne rute „Romane heritage route“ te o ruti Željeznoga doba i ruti svetih Ćirila i Metoda.

Foto: TZ Vinkovci

Prema ranije iskazanom interesu za partnerstvo na ruti rimskoga nasljeđa, zastupnica TZ grada Vinkovaca, direktorica Martina Matković, prezentirala je dosadašnje napore u edukaciji, promociji i kreiranju sadržaja na temu rimskoga carstva koje posljednjih godina realizira TZ grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci.

Početak je ovo zaista novoga smjera u razvoju kulturne ponude grada Vinkovaca koju ćemo staviti u funkciju turizma kroz različite projekte koje se nadamo realizirati” istaknula je direktorica TZ Vinkovaca, Martina Matković.

Rimska ruta uključuje Italiju, Slovaniju, Hrvatsku, Grčku, Srbiju, Austriju BiH i Albaniju, s ukupno 40 lokaliteta.

Nakon izrađene feasibility studije, partneri su iskazali interes za sudjelovanjem na ovoj ruti te slijede koraci za certificiranje rute, što je pretpostavka za daljnji razvoj projekata na ruti, očuvanje nasljeđa i njegova prezentacija kao i turistička valorizacija.

U Vinkovcima rođena dva rimska cara

Foto: TZ Vinkovci

Vinkovci kao najstariji grad u Europi na čijem se prostoru kontinuirano živi više od 8300 godina čuva mnoge tajne ispod zemlje, a cijelo područje Vinkovaca je još od 1982. godine proglašeno zaštićenom arheološkom zonom. Inače,manje je poznato kako su upravo u Vinkovcima ( Colonia Aurelia Cibalae, rimski naziv Vinkovaca ) rođena dva rimska cara, Valens i Valentinijan. 

Colonia Aurelia Cibalae bile su treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srijema i Baranje, nakon prijestolnice Sirmiuma (S. Mitrovica) i Murse (Osijek). Grad je osnovan početkom prvog stoljeća i polako se razvija u trgovačko i obrtničko središte. Za vrijeme Hadrijana (117.-138.) dobija status municipija (Municipium Aelium Cibalae), a od kraja 2. ili početka 3. stoljeća grad biva uzdignut na rang kolonije. Osnovu gospodarskog razvoja čine poljodjelstvo i keramičarska industrija, o čemu svjedoči preko 80 keramičarskih peći pronađenih do danas. Grad doživljava vrhunac razvoja kroz 4. stoljeće, kada je u gradu i bližoj okolici živjelo između 5 i 10 tisuća stanovnika, a grad se prostirao na površini od oko 550.000 m2. Osim činjenice da su već prvom polovicom 2. stoljeća bile kršćanska biskupija i da su nam poznata imena jednog od biskupa (Euzebije (?-258.)) i jednog od pisara (Polion(?-304.)), najvažniji ljudi rođeni u Cibalama su Valentinijan (364.-375.) i Valens (364.-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

Više o projektu saznajte OVDJE

POVEZANA VIJEST:


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN