Fotografija kao motiv dolaska u turističku destinaciju

Ovo ljeto ispunio mi se jedan “san” ili velika želja. Osobno stalno budan sanjam i veselim se malim stvarima i doživljajima u životu, a jedan od takvih je u...

Ovo ljeto ispunio mi se jedan “san” ili velika želja. Osobno stalno budan sanjam i veselim se malim stvarima i doživljajima u životu, a jedan od takvih je u upravo motiv za pisanje ovog članka.

Sve je počelo od jedne jedine fotografije na koju sam slučajno naišao lutajući internetom. Kada sam je vidio, budan sam sanjao sebe na tom istom mjestu jednog dana. Na moje veliko oduševljenje, pet mjeseci kasnije, imao sam priliku posjetiti grad Rovinj i svoj san pretvoriti u stvarnost.

Osobno se veselim malim stvarima u životu, ispijanju espressa svako jutro uz novine i dvije – tri cigarete su moj svakodnevni ritual – mojih „5.minuta“ kao i ispijanje čaše dobrog vina na terasi svoje kuće sa ženom, te razne druge „Male – velike„ stvari koje čine život ispunjenim i sretnim.

Tako i u ovom slučaju. Biti na toj fotografiji koja priča tisući riječi, bio mi je san. Ovo je treće izdanje posta o istoj fotografiji, ali zanimljivo mi je kada se vraćam u nazad: od trenutka kada sam je otkrio, kada sam shvatio kako ću ovo ljeto biti u Rovinju te trenutka kada sam bio na tom mjestu.

Fascinantan je taj naš život, zar ne? Sve te emocije, doživljaj i cijela ta priča oko samo jedne fotografije.

Ove fotografije:

Foto: FB Turističke zajednice Rovinja

Foto: FB Turističke zajednice Rovinja

Iskreno moram priznati, san nije bio potpun jer nisam imao priliku popiti espresso na toj stolici, ali zato drugi put… Bez obzira na sve, malo je reći kako sam bio oduševljen. Inače, pored slike se nalazi jedan atelije koji je postavio ovaj inventar ispred svog ulaza, vjerojatno niti sluteći kako će upravo ta slika postati razglednica grada Rovinja. Zanimljiv je osjećaj kada se šećeš uskim kamenim ulicama koje su pune života i odjednom ugledaš jedan prolaz i tu sliku. Neprocjenjivo.

r2

r3

Posjet Rovinju je bio potpun, samo zbog te fotografije, no naravno kako sam odvojio vrijeme kako bi doživio Rovinj što više. Penjanje kamenim ulicama do najvišeg vrha grada spada u rubriku : Avantura emocija i priča. Na svakom pogledu ima nešto zanimljivo, jedan detalj koji te oduševi, ljudi koji ćakulaju na svojim prozorima međusobno i ne obraćaju pažnju na tebe, cvijeće, prozori, galerije… siguran sam kako će svatko naći nešto što će ga oduševiti u Rovinju.

r4

Kada ste se stepenicama popeli do vrha na kojem dominira crkva Sv. Eufemije, možete doživjeti prekrasan pogled na Rovinj i „beskonačno“ more – obavezno uzet fotić u ruke i opaliti jedan selfie. Svakako bih Vam preporučio avanturu penjanja na toranj/zvonik crkve Sv.Eufemije koji je sagrađen 1677.godine – pogled koji oduzima dah. Ali prije toga morat ćete te popeti ovim stepenicama, ako se usudite 🙂

r5

Da nije bilo fotografa koji je slikao ovu sliku, ne bi bio u Rovinju i potrošio novac od kojeg netko dalje živi, ne bi napisao čak tri posta o Rovinju, podijelio to sa svojim prijateljima. Slika koja će mi ostati u glavi u dugotrajnom sjećanju. To je esencija turizma – emocija, doživljaj i priča.

Moć fotografije je nevjerojatna, a ako ne vjerujete meni, pogledajte ovaj video s najboljim fotografima National Geographic-a i njihovoj priči o fotografiji.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN