Gdje sakriti vino za sebe…, od sebe?

Prošli je petak u Motovunu otvorena prva banka vina u Istri u kojoj je moguće iznajmiti jedan od 39 sefova i pohraniti, ovisno o veličini, između 35 i 50...

Prošli je petak u Motovunu otvorena prva banka vina u Istri u kojoj je moguće iznajmiti jedan od 39 sefova i pohraniti, ovisno o veličini, između 35 i 50 butelja. Sefovi se nalaze u izdvojenoj postoriji vinskog podruma kuće Casa Rossa izgrađene 1910. godine koju su vlasnici Andreja i Tomislav Furlan obnovili pred dvije godine.

Koncept banke vina nije nepoznat u svijetu: osim što se butelje čuvaju u strogo kontroliranim uvjetima, i naravno, pod ključem, osnovna ideja je – druženje!

U nastojanju da svojim gostima u Casa Rossa, osim smještaja, autohtonih istarskih specijaliteta i vina s bogate karte ponude nešto drugačije, Andreja i Tomislav odlučili su se na ovaj poduhvat kojim će se Motovun definitivno učvrstiti na karti turističke ponude Istre.

Motovunski vinari, koji su osobno, ali i sa svojim vinima uveličali proslavu (Benvenuti, Bertoša, Fakin, Novak, Roxanich, Tomaz i Valenta) definitivno su jedan od turističkih aduta, baš kao i Motovun film festival – pa zašto u jedan vikend izlet ne spojiti nekoliko zadovoljstava…, naravno, s vinom u prvom planu?

Butelje vlasnici sefova mogu donijeti sami, ali ih mogu i poslati iz bilo kojeg kraja svijeta ili nabaviti uz pomoć tima iz Casa Rosse, odnosno kupiti izravno od njih. Zanimljivo je da su i vinari unajmili sefove u koje su smjestili dio svog arhiva, jer – kako su nam sami rekli – ponekad je teško suzdržati se i ne otvoriti neku butelju namijenjenu za čuvanje kad se okupi dobro društvo.

U kući Casa Rossa na raspolaganju je i 8 soba nazvanih po vinima istarskih proizvođača s pogledom na starogradsku jezgru Motovuna u kojima se gosti mogu odmoriti nakon što u prostoru ispred samih sefova mogu otvoriti i kušati svoja vina u društvu prijatelja.

Foto: Casa Rossa, Andrea Pančur

Povezane vijesti: