Geopark Biokovo-Imotska jezera prihvaćen kao UNESCO Global Geopark

Nakon PP Papuk te Viškog arhipelaga, na popisu UNESCO od sada i Geopark Biokovo-Imotska jezera.

Autor:  HrTurizam.hr

7. rujna 2023.

Vijeće UNESCO-vih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark. Odluka je donijeta tijekom sastanka 8. sjednice održane 4. i 5. rujna 2023. u marokanskom Marakešu pod pokroviteljstvom UNESCO-vog globalnog geoparka M'Goun.

Ovom odlukom Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO Globalni Geopark u Republici Hrvatskoj nakon PP Papuk te Viškog arhipelaga.

"Ovo je veliki uspjeh i nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, pa čak i u trenucima kad smo bili obeshrabreni odlukom odgode Vijeća prošle godine. Posebno sam sretna zbog velikog potencijala koji nam se sada otvara za cijelo područje, a osobito za područje Imotske krajine", izjavila je Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka.

/// Geopark “Biokovo-Imotska jezera” želi postati dio UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova

/// Polovicom druge godine očekuje se odluka o kandidaturi Geoparka “Biokovo-Imotska jezera“ s ciljem pristupanja u UNESCO Global Geoparks

Istaknula je ponos što je višegodišnji projekt priveden kraju čime Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva potpuno novu razinu na svjetskoj karti UNESCO Globalnih Geoparkova. 

Velika biološka i geološka raznolikost

Izvor: TZ Imotski

Područje Parka prirode Biokovo i Imotskih jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koji obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. 

"Upravo taj veliki potencijal ovog područja razlog je zašto je Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-v Geopark u Republici Hrvatskoj, a svi mi koji smo predano radili na ovom projektu imamo razloga biti ponosni", istaknuo je Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo.

"S iznimnim sam zadovoljstvom pročitao izvješće GGN-a u kojem stoji kako ćemo postati treći UNESCO Geopark u RH. Ovo je kruna višegodišnjeg rada velikog broja dionika kojima čestitam. Grad Imotski je od prvoga dana aktivno sudjelovao u financiranju aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu, a sada imamo obvezu izraditi i opremiti moderni posjetiteljski centar Geoparka, koji će biti nezaobilazna točka za sve posjetitelje i koji će se nalaziti u sklopu Dogane", kazao je Ivan Budalić, gradonačelnik Grada Imotskog.

Razvoj geoturizma

Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao jednog specifičnog oblika selektivnog turizma.

Geoturizam se prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. 

"Osim toga, Geopark pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje kroz razvoj poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, suradnje s drugim geoparkovima na posebnim projektima i znanstvenim istraživanjima, partnerskim programima sa svim dionicima i slično", naglasio je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Podsjetimo, cijeli proces postanka Geoparka Biokovo-Imotska jezera započeo je krajem 2018. godine, kada su na samom početku postojale dvije nezavisne inicijative za osnivanje UNESCO Geoparka - inicijativa Javne ustanove Park prirode Biokovo i inicijativa Geopark Imotska jezera, proizašla od strane lokalne uprave u Imotskom. 

Geo tocke foto facebook geopark biokovo imotska jezera
Izvor fotografije: Geopark Biokovo - Imotska krajina / Facebook

Zajednička prijava

Nakon predstavljanja obiju inicijativa, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske donijelo je odluku o njihovom objedinjavanju i apliciranju jednog jedinstvenog Geoparka kako bi se zajedničkom prijavom došlo do konačnog cilja

Takva odluka proizašla je iz činjenice da prostor Parka prirode Biokovo i Imotske krajine zajedno čine geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša te bi se zajedničkom inicijativom iskoristili potencijali obaju područja na dobrobit lokalne zajednice. 

Na taj način začeta je ideja o budućem UNESCO Geoparku Biokovo-Imotska jezera, utemeljenom 2019. godine od strane JU Park prirode Biokovo i Udruge Geopark Imotska jezera sa sjedištem u Imotskom.

Potom je krenula izrada aplikacijskog elaborata te složen proces prikupljanja kompletne dokumentacije temeljen na direktnim smjernicama UNESCO Vijeća. Paralelno je u rujnu 2021. uslijedio višemjesečan intenzivan rad oko pripreme terena za dolazak UNESCO evaluatora i njihova validacija cjelokupnog područja.

Unatoč tome što su UNESCO-vi terenski stručnjaci dali 'zeleno svijetlo' Geoparku te područje ocijenili vrlo visokom ocjenom, ipak je UNESCO Vijeće za Globalne Geoparkove na svom redovitom zasjedanju u prosincu iste godine izglasalo odgodu pristupanja.

Intenzivnim radom do cilja

Nakon dobivanja službenog Izvješća od strane UNESCO Vijeća lani u ožujku, ponovno se kreće u intenzivan rad oko ispunjavanja dobivenih preporuka.

U nepunih godinu i pol dana odrađen je velik broj aktivnosti na području edukacija, vidljivosti, unapređenja i zaštite geološke baštine, udruživanja s Partnerima na području Geoparka, te uspostave formalnih Sporazuma s drugim UNESCO Globalnim Geoparkovima.

Ovoga ljeta dovršeno je kompletno Izvješće o napretku Geoparka koje je putem Nacionalnog povjerenstvu RH poslano UNESCO-vom Vijeću za Globalne Geoparkove. UNESCO-vo vijeće je sada donijelo odluku da Geopark Biokovo - Imotska jezera postaje UNESCO Global Geopark.

UNESCO-vo Vijeće za globalne geoparkove igra ključnu ulogu u ocjenjivanju novih i obnovljenih UNESCO-vih nominacija za Globalne Geoparkove.

Njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li nove prijave potrebne standarde i mogu li se proslijediti Izvršnom odboru UNESCO-a na službeno odobrenje, priopćila je Javna ustanova Park prirode Biokovo.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Imota

Autor:  HrTurizam.hr

7. rujna 2023.