Globalna inicijativa turizma za plastiku

Globalna inicijativa turizma za plastiku ima sve veću potporu

Turistička poduzeća i destinacije ulažu sve veće napore i sve su predanije održivosti. Globalna inicijativa turizma za plastiku (Global Tourism Plastics Initiative) kojoj je cilj smanjenje otpada i zagađenja...

Turistička poduzeća i destinacije ulažu sve veće napore i sve su predanije održivosti. Globalna inicijativa turizma za plastiku (Global Tourism Plastics Initiative) kojoj je cilj smanjenje otpada i zagađenja u sektoru turizma, postala je bogatija za nova 32 potpisnika.

Inicijativa je ujedinila turistički sektor koji ima zajedničku viziju i cilj, a to je rješavanje temeljnih uzroka zagađenja plastikom. Omogućuje tvrtkama, vladama i ostalim dionicima u turizmu da postanu primjer u prelasku prema kružnoj ekonomiji plastike. Među 32 nova potpisnika su organizacije poput TUI Group, AC Hotels by Marriott, Palladium Hotel Group, Sustainable Hospitality Alliance, Hostelling International, Thompson Okanagan Tourism Association i Visit Valencia. Tako je ukupan broj potpisnika narastao na 93 tvrtke i organizacije, uključujući pružatelje smještaja, turoperatore, mrežne platforme, dobavljače i prateće organizacije.

“Zajedno možemo napraviti važne korake prema nepotrebnoj plastici za jednokratnu upotrebu u svijetu i prebaciti se na kružno gospodarstvo”, izjavio je Andreas Vermöhlen, menadžer za održivost, kružno gospodarstvo i održivi razvoj u TUI Group.

Kako bi obilježili pristup novih potpisnika u Globalnu inicijativu, UNWTO i Program Ujedinjenih naroda za okoliš, u suradnji s Zakladom Ellen MacArthur, održali su posebnu panel raspravu na temu “Eliminirati. Poboljšati. Kružiti. Strategije Globalne inicijative turizma za plastiku.

“Rješavanje problema zagađenja plastikom ključno je za održivo ponovno pokretanje turizma, očuvanje odredišta i doprinos klimatskim akcijama. Ponosni smo što vidimo kako broj potpisnika kontinuirano raste od pokretanja inicijative”, rekao je Zurab Pololikashvili, glavni tajnik UNWTO-a.

Uz to, uvodna prezentacija na temu “Pristup životnom ciklusu – ključne poruke za turistička poduzeća” dodatno je istaknula ciljeve Globalne inicijative turizma za plastiku, s posebnim naglaskom na inovacije i važnost pristupa temeljenih na kontekstu kako bi se osiguralo da se plastika vraća u gospodarstvo, a ne baca nakon upotrebe.

Izvor: UNWTO
Naslovna fotografija: Anastasia Gepp/ Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN